Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
14 september 2019 02:00
Del på Facebook
Foto: Nasjonalbibliotekets kartsamling
Foto: Nasjonalbibliotekets kartsamling

1321: Den italienske dikteren Dante Alighieri døde i Ravenna. Dantes navn er udødeliggjort gjennom det episke visjonsdiktet «Den guddommelige komedie», som han skrev på i de siste 14 årene av sitt liv. Det tredelte verket arter seg som en vandring gjennom henholdsvis helvete, skjærsilden og paradiset, og en utbredt tolkningstradisjon har gått ut på at handlingen er en allegori over menneskesjelens vei til Gud. «Den guddommelige komedie» regnes som et av de mest betydningsfulle verkene i verdenslitteraturen. Diktverket har inspirert utallige kunstnere, og ikke minst Dantes reise gjennom helvetes ni sirkler har vist seg å appellere til ettertidens fantasi. Franskmannen Gustave Doré er blant dem som har illustrert helvetesferden med stor innlevelse og detaljrikdom.

1345: Den dødeligste naturkatastrofen i Norge gjennom alle tider inntraff i Gauldalen i Sør-Trøndelag. Store sand og grusmasser raste ut fra dalsiden og demmet opp elva Gula. I løpet av de neste døgnene oppsto en 14 km lang innsjø på oversiden av rasstedet. Da demningen til sist brast under det enorme trykket, veltet millioner av kubikkmeter med jord-, grus- og vannmasser nedover dalen. Ifølge tradisjonen ble 48 gårder og seks kirker utslettet, og tallet på omkomne varierer fra 250 til over 500. De usikre estimatene skyldes at det finnes svært få skriftlige kilder om katastrofen. Historikere har forklart det sparsomme kildetilfanget med at Svartedauden brøt løs fire år senere, og overskygget tragedien i Gauldalen fullstendig.

1927: Den amerikanske danseren Isadora Duncan døde under dramatiske omstendigheter i Nice. Duncan hadde en forkjærlighet for lange, flagrende skjerf, og bar denne dagen et silkeskjerf kreert av hennes yndlingsdesigner Roman Chatov. Hun var passasjer i en åpen sportsbil av merket Amilcar da ulykken skjedde: Skjerfet hennes viklet seg inn i eikene på bilens bakhjul, hvorpå Duncan ble revet ut av setet og brakk nakken på stedet. Forfatteren Gertrude Steins kyniske kommentar til ulykken skal ha vært: «Affektasjoner kan være farlige». Duncan ble gravlagt på Père Lachaise ved siden av sine to barn, som begge hadde mistet livet i en bilulykke i Paris 14 år tidligere. Isadora Duncan ble 50 år gammel. Hennes selvbiografi «My Life» ble utgitt i 1928.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse