Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
19 august 2019 05:55
Del på Facebook
Portrett av James Watt. Foto: Henry Howard, via Wikimedia Commons
Portrett av James Watt. Foto: Henry Howard, via Wikimedia Commons

1692: Fem personer ble hengt for hekseri i byen Salem i Massachusetts. Henrettelsene var et ledd i de beryktede hekseprosessene i Salem, som pågikk fra februar 1692 til mai 1693. Om lag 150 mennesker ble arrestert og fengslet under prosessene. Totalt fjorten kvinner og fem menn ble henrettet, og ytterligere fem av de tiltalte skal ha omkommet i fengsel. Prosessene, som senere er blitt et berømt eksempel på massehysteri, hadde sin spede rot i at to mindreårige piker begynte å få uforklarlige rykninger og raseriutbrudd. Symptomene spredte seg til andre kvinner i byen, og snart begynte ryktene å gå om at visse personer i lokalsamfunnet hadde «besatt» ofrene. Mer enn 300 år senere, i 2001, ble de siste av de dødsdømte attestert som uskyldige av myndighetene i Massachusetts.

1819: Den skotske oppfinneren og instrumentmakeren James Watt døde i Birmingham, 83 år gammel. Watt arbeidet opprinnelig med å bygge matematiske måleinstrumenter som oktanter og barometre. En tid livnærte han seg også som instrumentreparatør for det astronomiske instituttet ved Universitetet i Glasgow. Han skal ha vært i 23-årsalderen da han begynte å interessere seg for vanndamp som drivkraft for motorer. James Watts modifiseringer av dampmaskinen økte ikke bare maskinens yteevne, men satte den også i stand til å produsere dreiebevegelser. Arbeidet hans medførte så radikale utvidelser av dampmaskinens bruksområder at han har fått status som en av gudfedrene til den industrielle revolusjonen. Watt utviklet også konseptet med å måle motoreffekt i hestekrefter. I dag er navnet hans synonymt med den fysiske måleenheten for effekt (W), som ble godkjent i 1890.

1883: «En mote som aldri når gateplanet er ingen mote.» Ordene tilhører moteskaperen Gabrielle «Coco» Chanel, som ble født på et fattighospital i Frankrike 19. august 1883. Chanel var datter av en vaskekone og en omreisende småhandler. 18 år gammel reiste hun hjemmefra for å prøve lykken som kabaretsanger. I 1912 åpnet hun sin første hattebutikk, finansiert av en elsker som var tekstilarving. Motehuset hun senere bygde opp kom til å bli et av de mest toneangivende i verden. Blant hennes mest kjente kreasjoner er kjolen «den lille sorte» og parfymen Chanel no. 5. I 1999 utropte magasinet «Time» Coco Chanel til en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer i det 20. århundre. Chanel døde i 1971.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse