Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
14 august 2019 05:55
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1893: Frankrike innførte obligatorisk registrering av motorkjøretøyer, som det første landet i verden. Tyskland fulgte etter i 1896. To år senere ble Nederland det første landet til å innføre nasjonale nummerskilt som skilte seg fra nabolandenes. De tidligste nummerskiltene var av keramikk eller jern. Det ble også eksperimentert med materialer som tre, papp og lær. Skiltene kunne variere sterkt i form og størrelse, og fordi mange av dem var av skjøre materialer, er forholdsvis få bevart. I 1957 ble de ulike bilfabrikantene enige om standardstørrelser for nummerskilt, noe som gjorde monteringen av skiltene langt enklere. Den vanlige størrelsen på europeiske bilskilt er i dag 52 x 11 eller 12 centimeter, mens amerikanske skilt normalt er 30 x 15 centimeter store.

1924: Arkitekten Sverre Fehn ble født på Kongsberg. Fehn vokste opp i Ulefoss i Telemark, og tok i 1949 sin avgangseksamen ved Statens arkitektskole, der han var elev av Arne Korsmo. Allerede samme år vant Fehn konkurransen om museumsbygg for de Sandvigske Samlinger på Lillehammer sammen med Geir Grung. Hans første internasjonale verk var den norske paviljongen til Verdensutstillingen i Brussel i 1958. Fehns modernistiske formspråk er ifølge Store norske leksikon kombinert med referanser til både klassisk arkitektur og folkelig byggeskikk. Blant hovedverkene hans regnes Hedmarksmuseet på Domkirkeodden på Hamar (1969), Villa Schreiner (1963), Villa Busk (1990), Norsk bremuseum i Fjærland (1995) og Aukrustsenteret i Alvdal (1996). Sverre Fehn døde i 2009, 84 år gammel.

1956: Den tyske forfatteren og teatermannen Bertolt Brecht døde av hjertesvikt, 58 år gammel. Brecht huskes som en av Europas mest innflytelsesrike dramatikere i det 20. århundre. Til hans mest kjente verker hører skuespillene «Mor Courage», «Det gode menneske fra Sezuan», «Den kaukasiske krittsirkelen» og ikke minst musikalen «Tolvskillingsoperaen», som var basert på briten John Gays «Tiggeroperaen» fra 1728. Brecht var overbevist marxist fra ungdommen av. Et sentralt trekk ved hans teaterfilosofi var kravet om at teatret skulle formidle erkjennelse, ikke emosjoner, og at den teatrale illusjonen måtte brytes for at det politiske budskapet skulle nå fram til publikum. Brecht slo seg ned i DDR under den kalde krigen. Han er gravlagt i det tidligere Øst-Berlin.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse