Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
10 august 2019 05:55
Del på Facebook
Foto: Janericloebe [Public domain], from Wikimedia Commons
Foto: Janericloebe [Public domain], from Wikimedia Commons

1793: Louvre-museet åpnet i Paris, på årsdagen for arrestasjonen av kong Ludvig XVI. Museumsbygningen hadde opprinnelig vært et fort med aner til 1100-tallet, men var blitt ombygd til kongelig residens under renessansen. Ved åpningen av museet var 537 malerier og 118 øvrige kunstobjekter utstilt. Om lag tre firedeler av samlingene var verker som var blitt beslaglagt i de kongelige eiendommene under revolusjonen. Under Napoleon ble samlingene utvidet med et stort antall verker fra okkuperte områder, og museet omdøpt til «Musée Napoléon». Etter en rekke ombygninger hadde bygningen fått sin nåværende form i 1874. Glasspyramiden over inngangspartiet sto ferdig i 1988. Ifølge Wikipedia er i dag 35.000 verker utstilt i museet, av en samling på ca. 380.000. Med sine 15.000 besøkende om dagen er Louvre det mest besøkte museet i verden.

1814: Den tysk-sveitsiske industrimannen og oppfinneren Henri Nestlé ble født i Frankfurt. Nestlé var utdannet farmasøyt, og begynte i 1840-årene å eksperimentere med å blande kumelk, hvetemel og sukker til det som skulle bli historiens første morsmelkerstatning. Den driftige Nestlé skal også ha spilt en rolle i utviklingen av melkesjokolade. Han grunnla selskapet Nestlé i 1866, og kunne ni år senere selge livsverket og leve sorgløst av gevinsten. Selskapets aller første utenlandsinvestering skal ha vært oppkjøpet av Kapp melkefabrikk på Toten i 1898. Nestlé er i dag verdens største produsent av mat- og drikkevarer. Konsernet sysselsetter omkring 340.000 mennesker i 194 land.

1903: Osebergskipet ble oppdaget i en gravhaug i Slagendalen ved Tønsberg. To dager tidligere hadde en bonde vist fram en mystisk trebit til den svensk-norske arkeologen Gabriel Gustafson, og gitt nøyaktige anvisninger om funnstedet. Året etter ble haugen gravd ut under Gustafsons ledelse. Det 21,5 meter lange skipet ble etter forskernes mening hauglagt i år 834. I det tømrede gravkammeret fant man skjelettene av en kvinne i 70-årsalderen og en yngre kvinne. Gravgodset omfattet en rikt utskåret vogn, tre sleder, kister, senger, vevstoler og en mengde annet utstyr. Videre ble skjelettene av femten hunder, hester og okser funnet i graven. Skipet er utstilt i Vikingskiphuset på Bygdøy, og består ifølge Wikipedia av 90 % originalt treverk og 60 % originale jernnagler.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse