Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
09 august 2019 05:55
Del på Facebook
Foto: Charles Levy [Public domain], via Wikimedia Commons
Foto: Charles Levy [Public domain], via Wikimedia Commons

1914: Den finlandssvenske forfatteren, billedkunstneren og tegneserieskaperen Tove Jansson ble født i Helsinki. Jansson laget sin aller første inkarnasjon av det senere så berømte Mummitrollet for det finske tidsskriftet Garm i 1943. Figuren var da sort med røde øyne. Mummitrollet slik vi kjenner det i dag ble introdusert i hennes debutbok «Småtrollen och den stora översvämningen» i 1945. Tre år senere fikk Jansson sitt internasjonale gjennombrudd som barnebokforfatter med «Trollkarlens hatt». Fram til 1970 laget hun ytterligere sju illustrerte prosabøker om Mummitrollet og hans merkelige verden. Tove Janssons bøker er ifølge Wikipedia oversatt til 45 språk. Temaparken Muminvärlden i Nådendal utenfor Åbo i Finland er bygd over hennes fantasiverden.

1945: Et amerikansk bombefly slapp historiens andre atombombe over Nagasaki. Etter at den første hadde rammet Hiroshima tre dager tidligere, antok den japanske generalstaben (med rette) at amerikanerne i høyden kunne ha rukket å klargjøre én eller to bomber til. Anbefalingen fra bl.a. krigsminister Korechika Anami og flåtesjef Soemu Toyoda var derfor at Japan ikke skulle overgi seg, men tvert imot utholde eventuelle nye bombeangrep, som etter deres mening ikke ville gjøre avgjørende skade på landets forsvarsevne. Nagasaki hadde omkring en kvart million innbyggere da bomben detonerte klokken 11.02 lokal tid. Det er anslått at 74.000 av dem mistet livet umiddelbart eller i løpet av få timer. Samme dag erklærte også Sovjetunionen krig mot Japan. Seks døgn senere, den 15. august, meddelte keiser Hirohito i en radiotale at Japan hadde kapitulert. Den formelle kapitulasjonserklæringen ble undertegnet 2. september.

1974: Richard Nixon holdt sitt livs beste og mest gripende tale da han tok farvel med staben i Det hvite hus. Samme dag hadde han gått av som president som følge av Watergate-skandalen. I talen sa Nixon til sine medarbeidere: «Gi alltid deres beste, mist aldri motet, vær aldri smålige; husk alltid at andre nok kan hate dere, men de som hater dere vinner ikke med mindre dere hater dem tilbake, og ødelegger dere selv.» Nixon sa også: «Storhet kommer ikke til den som alltid har medgang. Storhet kommer når du virkelig blir satt på prøve, når du får slag og skuffelser og overmannes av tristhet. For bare den som har vandret gjennom den dypeste dal kan til fulle føle hvor vidunderlig det er å stå på toppen av det høyeste fjell.»

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse