Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
21 juli 2019 02:00
Del på Facebook
Neil Armstrong sitt fotavtrykk på månen. Foto: NASA
Neil Armstrong sitt fotavtrykk på månen. Foto: NASA

1851: Grunnlovsendringen som opphevet den såkalte jødeparagrafen ble sanksjonert av kongen. Den opprinnelige formuleringen i Grunnloven lød: «Den evangelisk-lutherske Religion forbliver Statens offentlige Religion. De Indvaanere, der bekjende seg til den, ere forpligtede til at opdrage sine Børn i samme. Jesuitter og Munkeordener maae ikke taales. Jøder ere fremdeles udelukkede fra Adgang til Riget.» Selv om jøder med opphevelsen av loven fikk adgang til landet, var «munkeordener» forbudt fram til 1897. Forbudet mot jesuitter ble ikke opphevet av Stortinget før i 1956. Blant mindretallet som ønsket å holde fast ved jesuittforbudet var den forhenværende stortingspresidenten C.J. Hambro.

1969: Neil Armstrong satte de første menneskelige fotavtrykkene på månens overflate. Sporene etter astronautens månestøvler i størrelse 39 og en halv står fremdeles i månestøvet, og vil ifølge vitenskapen kunne gjøre det i tusener av år, ettersom månen ikke har atmosfære og heller ingen vind. Men Armstrong og hans kollega Buzz Aldrin etterlot ikke bare fotspor på månen. For å kompensere for vekten av steinprøver og sand som astronautene tok med seg hjem i romkapselen, måtte de etterlate mer enn hundre gjenstander ved landingsplassen i «Stillhetens hav». Blant sakene som ble liggende igjen etter dem var fire urincontainere, et antall ubrukte spyposer, et Hasselblad-kamera, en nedstigningstrapp – og Neil Armstrongs månestøvler.

1996: Bjarne Riis brøt mållinjen som vinner av Tour de France. Dansken var den første (og foreløpig siste) skandinaven i historien som stakk av med sammenlagtseieren i verdens mest prestisjefylte sykkelritt. Allerede mest rittet pågikk ble det skumlet om urent trav blant noen av rytterne. Først elleve år senere, under en pressekonferanse i mai 2007, innrømmet Bjarne Riis at han hadde brukt ulovlige dopingmidler under rittet. Det internasjonale sykkelforbundet svarte først med å frakjenne ham seieren. Året etter ble dansken gjenoppført på den offisielle listen over Tour de France-vinnere, men med en anmerkning om at han hadde vært dopet. En representant for Tour de France uttalte i 2007: «Slik vi ser det, kan han filosofisk sett ikke lenger hevde at han vant.»

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse