Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
16 juli 2019 02:00
Del på Facebook
Foto: Federal government of the United States [Public domain], via Wikimedia Commons
Foto: Federal government of the United States [Public domain], via Wikimedia Commons

1945: Historiens første kjernefysiske prøvesprengning fant sted i New Mexico. Bomben som ble detonert bar navnet «Trinity», og var av samme modell og størrelse som den såkalte «Fat Man» som senere ble sluppet over Nagasaki. Selve eksplosjonen inntraff klokken 5.29 om morgenen lokal tid, med en kraft som tilsvarte 21 kilotonn TNT. Etter 40 sekunder nådde brølet fra sjokkbølgen de nærmeste tilskuerne, som befant seg 10 kilometer unna. Sjokkbølgen kunne merkes 160 kilometer fra eksplosjonsstedet. Soppskyen som reiste seg nådde tolv kilometer til værs. Eksplosjonen etterlot et tre meter dypt og 330 meter bredt krater der sanden var brent til glass. I 1965 ble åstedet for Trinity-testen erklært som nasjonalt minnesmerke, og en obelisk reist på eksplosjonsstedet.

1950: Uruguay vant fotball-VM i Brasil. Mesterskapet var det første siden 1938, og det eneste i historien der det ikke ble spilt en ren finale. I stedet ble det innledende gruppespillet etterfulgt av et nytt gruppespill, der vinnerne av de fire første gruppene møttes for å kjempe om sammenlagtseieren. Foran den avgjørende kampen mot Uruguay hadde Brasil knust Sverige (7–1) og Spania (6–1), og ville klare seg med uavgjort for å bli mestere. Arrangørene var så sikre på hjemmeseier at de fikk gravert inn de brasilianske spillernes navn i gullmedaljene, og landets største aviser utropte Brasil til VM-vinnere. Som ventet tok Brasil ledelsen i sluttkampen, etter en scoring i det 47. minutt. Det fortelles at Uruguays legendariske kaptein Obdulio Varela i neste øyeblikk la ballen til rette i midtsirkelen og ropte til lagkameratene: «Tid for å vinne!» Foran nærmere 200.000 lamslåtte tilskuere på Estádio do Maracanã klarte Uruguay å snu kampen til 2–1, og vinne sitt andre verdensmesterskap i fotball.

1989: Den østerrikske dirigenten Herbert von Karajan døde i Salzburg, 81 år gammel. Karajan hadde ry som en av verdens fremste dirigenter etter 2. verdenskrig. Han ledet den prestisjetunge Berlinerfilharmonien gjennom en årrekke, og skal være tidenes mest populære dirigent målt i platesalg. Likevel har både hans person og karriere vært omstridt. Karajan meldte seg inn i det tyske nazipartiet NSDAP i 1933, noe som åpnet mange dører for ham i 30-årenes Tyskland, men ga ham atskillig hodebry etter krigen. Hans noe eksentriske, ikke helt ubeskjedne væremåte skaffet ham også uvenner. Av sine musikalske kritikere er han blitt beskyldt for å gjøre musikken glattpolert og svulstig gjennom sine romantiske tolkninger. Karajans tilhengere hevder derimot at hans tolkninger av blant annet Beethovens symfonier er de ypperste noensinne.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse