Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
21 juni 2019 02:00
Del på Facebook
Det Brasilianske laget i VM 1970 rett før kampen mot Peru. Foto: Wikimedia Commons
Det Brasilianske laget i VM 1970 rett før kampen mot Peru. Foto: Wikimedia Commons

1905: Den franske filosofen og forfatteren Jean-Paul Sartre ble født i Paris. Sartre regnes av mange som den ateistiske eksistensialismens far, og som hovedfiguren i det intellektuelle parisermiljøet som satte preg på fransk og europeisk kulturliv etter 2. verdenskrig. I hovedverket «Væren og intet» (1943) gjør Sartre rede for sine ideer om mennesket som et vesen med absolutt frihet. Foruten fagfilosofiske verker skrev Sartre også skjønnlitteratur som belyste hans filosofi. Mest kjent er kanskje romanen «Kvalmen» (1938), novellesamlingen «Muren» (1939) og dramaet «For lukkede dører» (1944), der Sartre formulerer sin ofte siterte sentens om at «helvete er de andre». Jean-Paul Sartre var kjent for sin skepsis til offisielle hedersbevisninger. I 1964 takket han nei til Nobelprisen i litteratur.

1964: Medlemmer av Ku Klux Klan drepte tre unge borgerrettighetsaktivister i Neshoba County i Mississippi. Drapene rystet USA og fikk et rettslig etterspill som skulle vare i flere tiår. Ofrene ble skutt på kloss hold etter å ha blitt forfulgt langs landeveien av en lynsjemobb. Ni menn med tilknytning til Ku Klux Klan, deriblant den lokale sheriffen, ble siktet for medvirkning til drapene. Sheriff Lawrence Rainey ble frikjent i 1967, men aldri gjenvalgt til sheriffembetet. På 41-årsdagen for ugjerningene i 2005 ble baptistpresten og KKK-organisatoren Edgar Ray Killen dømt til 60 års fengsel for å ha planlagt de tre drapene. Hendelsene i Neshoba County dannet grunnlaget for Alan Parkers prisbelønte film «Mississippi Burning» (1988), med Gene Hackman og Willem Dafoe i rollene som FBI-agenter.

1970: Brasil ble verdensmestere i fotball etter å ha slått Italia 4–1 i VM-finalen i Mexico City. Kampen på Estadio Azteca var den første i historien der to tidligere verdensmestere møttes i en VM-finale. Carlos Albertos vinnermål på et knallhardt skudd fra 15 meter, etter at totalt åtte av Brasils utespillere hadde vært innom ballen i ett og samme angrep, regnes som et av de vakreste i VM-historien. Med triumfen i Mexico hadde Brasil vunnet fotball-VM tre ganger i løpet av 12 år. Dermed kunne brasilianerne ta med seg VM-pokalen – det såkalte Jules Rimet-trofeet – hjem til odel og eie. Det gjeve trofeet skulle likevel ikke bli stående i brasilianernes premieskap til evig tid. Pokalen ble stjålet i 1983, og er aldri kommet til rette.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse