Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
20 juni 2019 02:00
Del på Facebook
Foto: Jaws / spielberg [Public domain], via Wikimedia Commons
Foto: Jaws / spielberg [Public domain], via Wikimedia Commons

1605: 16 år gamle tsar Fjodor II ble myrdet av Falske Dimitrij i Moskva, etter bare 49 dager ved makten. Mordet føyde seg inn i en rekke dramatiske begivenheter i det som er blitt kalt «Den store urotiden» i Russland. Etter drapet krevde Falske Dimitrij tsartronen under henvisning til at han var Ivan den grusommes forsvunne sønn Dimitrij. Det er en utbredt oppfatning at Falske Dimitrij egentlig het Grigorij Otrepjev, og ikke hadde noen som helst forbindelse til tsarens slekt. Likevel lyktes han i å bli kronet til tsar under navnet Dimitrij II. Allerede i mai året etter ble han selv myrdet av en sammensvergelse i Kreml. Falske Dimitrij var én av tre bedragere som hevdet at de var Ivans forsvunne sønn. Bare den første av dem drev det så langt som til å bestige tronen.

1631: Den lille byen Baltimore på sørspissen av Irland ble utsatt for et sjørøverangrep som det ennå går gjetord om. Angriperne var såkalte barbareskpirater, som gjennom århundrer spredte skrekk på havene fra sine baser på kysten av Nord-Afrika. En hollandsk sjørøverkaptein ved navn Jan Janzoon skal ha ledet raidet. Foruten å plyndre byen, la piratene en stor del av innbyggerne i jern (krønikene oppgir fra 107 til 237 personer) og brakte dem med seg tilbake til Nord-Afrika, der de solgte dem som slaver. Det antas at bare en eller to av dem noensinne så Irland igjen. De få som unnslapp piratene flyktet til nabobyen, og Baltimore ble liggende praktisk talt øde gjennom generasjoner. Barbareskpirater herjet Europeiske kyster og farvann fra 1500-tallet. Først da franskmennene koloniserte Algerie i 1830 skal pirataktiviteten ha opphørt.

1975: Steven Spielbergs «Jaws» («Haisommer») hadde premiere i USA. Filmen var basert på en roman av Peter Benchley, og handler om en idyllisk ferieøy som blir terrorisert av en menneskeetende hvithai. Da sheriffen på øya vil stenge strendene, blir han motarbeidet av lokale politikere som frykter tap av turistinntekter. Historien har likhetstrekk med Ibsens «En folkefiende». Filmen vant tre Oscar-priser, blant annet for komponist John Williams urovekkende lydspor. Den satte også en støkk i kinogjengerne som ikke ble glemt med det første. Ifølge ABC News var filmen årsak til et markant fall i besøket på amerikanske badestrender sommeren 1975. «Jaws» ble en eventyrlig suksess over hele verden, og hadde rekorden som tidenes mest innbringende film inntil «Star Wars» kom ut i 1977.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse