Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
17 juni 2019 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1631: Den persiske prinsessen Mumtaz Mahal døde i Burhanpur under fødselen av sitt fjortende barn. Dødsfallet ble startskuddet for et av de mest storslagne byggeprosjekter i den menneskelige historie. Mumtaz var favoritthustruen til stormogulen Shah Jahan, som brukte de neste 22 årene på å bygge et mausoleum til hennes ære i Agra i India. Mausoleet fikk navnet Taj Mahal. Det fortelles om stormogulen at sorgen over Mumtaz gjorde skjegget hans hvitt over natten, og synet hans ble svekket av konstant gråt. Taj Mahal regnes som et av verdens fremste eksempler på islamsk byggekunst. 1000 elefanter skal ha vært involvert i transporten av materialer til byggearbeidene. Bare selve gravkammeret, i sentrum av mausoleet, tok tolv å ferdigstille. Fra 1983 har bygningen stått på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder.

1958: Musikeren og aktivisten Jello Biafra (døpenavn Eric Reed Boucher) ble født i Colorado. Biafra ble først kjent som vokalist og frontmann i det amerikanske punkbandet Dead Kennedys, som albumdebuterte med «Fresh Fruit for Rotting Vegetables» i 1980. Bandet ble øyeblikkelig beryktet på begge sider av Atlanteren, både på grunn av navnet, sangtekstene og den ualminnelig hardtslående musikken. Repertoaret kom til å omfatte låttitler som «California Über Alles», «Too Drunk to Fuck», «Nazi Punks Fuck Off» og «Kill the Poor». Etter at Biafra forlot Dead Kennedys i 1986 har han blant annet dannet bandene Lard og Jello Biafra and the Guantanamo School of Medicine. Han har også markert seg som frittalende «spoken word»-artist og politisk aktivist. Foran presidentvalget i 2016 erklærte Biafra sin støtte til Bernie Sanders.

2012: En dyrepasser ble funnet død i en av ulveinnhegningene i Kolmårdens djurpark utenfor Norrköping i Sverige. Det ble raskt konstatert at den 30-årige kvinnen var blitt overfalt og drept av ulvene. Kvinnen, som hadde passet ulvene fra de var valper, var alene i innhegningen da angrepet skjedde. Aftonbladet avslørte senere at ulvene ifølge parkens interne rapporter hadde opptrådt truende overfor dyrepassere ved flere anledninger. I januar 2016 ble dyreparkens zoologiske leder tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven. Hendelsen i Kolmårdens djurpark var det første dødelige ulveangrepet på mennesker i Skandinavia siden 1881. Det siste kjente tilfellet i Norge er fra 1800, da en seks år gammel jente skal ha blitt drept av ulv i Sørum.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse