Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
11 juni 2019 02:00
Del på Facebook
Foto: Gessford, New York 1904. Wikimedia Commons
Foto: Gessford, New York 1904. Wikimedia Commons

1864: Komponisten Richard Strauss ble født i München. Strauss var ikke i slekt med wienerkomponistene Johann Strauss I og II, men sønn av en kjent hornist ved operaen i München. Som komponist er han blitt betegnet som siste store romantikeren i europeisk musikk. Strauss skrev nærmere 20 operaverker, blant dem «Elektra» (1909) og «Der Rosenkavalier» (1911). Også flere av hans tonedikt skulle få stor utbredelse. Aller mest kjent er utvilsomt den innledende fanfaren på «Also sprach Zarathustra» (1896), som Stanley Kubrick brukte med bravur i filmen «2001: A Space Odyssey» i 1968, og Elvis Presley gjorde til fast ouverture for konsertene sine i 1970-årene. Fra 1933 var Richard Strauss president for et nazistisk organ som hadde til oppgave å ensrette musikklivet i Det tredje riket. Han skal imidlertid ikke ha vært medlem av nazipartiet, og ble fjernet fra stillingen etter to år.

1899: Det såkalte Kristianiakrakket ble utløst da finansmannen Chr. Christophersen gikk konkurs. Christophersen var en av landets mest velansette forretningsmenn, men måtte til sist gå til skifteretten etter å ha pådratt seg en gjeld på 14 millioner kroner, en sum som tilsvarte 20 % av statens årlige utgifter. Krakket som fulgte førte ifølge Store norske leksikon til at Norges Bank for første gang i historien måtte tre støttende til med å tilføre likviditet til kriserammede banker. Kristianiakrakket satte strek for en låne- og spekulasjonsboom som hadde pågått i den norske hovedstaden siden midten av 1890-årene. Den hemningsløse «jappefesten» satte så sterkt preg på Kristiania at maleren Christian Krohg, etter et opphold i utlandet, uttalte at byen ikke var til å kjenne igjen. «Min dagligstue er blitt en huskestue,» klaget maleren.

1963: Den vietnamesiske buddhistmunken Thích Quang Duc brente seg selv til døde i protest mot president Ngô Dinh Diêms undertrykkelse av buddhister. Aksjonen fant sted ved høylys dag på et travelt gatehjørne i sentrum av Saigon. Den amerikanske fotografen Malcolm Browne ble belønnet med Pulitzerprisen for bildet han tok av den brennende munken, og som straks ble spredt over hele verden. President John F. Kennedy uttalte at «intet nyhetsbilde har vakt så sterke følelser verden over som dette.» Bildet skal ha vært medvirkende til at Kennedy-administrasjonen svekket sin støtte til det sørvietnamesiske regimet, og krevde at president Ngô Dinh Diêm skulle erstattes. Et minnesmerke er reist på gatehjørnet der munken døde.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse