Foto: Wikimedia Commons

1711: Kong Frederik IV av Danmark-Norge ga ordre om at Helsingør skulle isoleres med makt for å hindre spredning av byllepesten som var brutt ut i byen. Avsperringen ble satt i verk ved at et stort antall soldater dannet en jernring på to kilometers avstand fra bygrensen. Om noen forsøkte å ta seg ut av byen, hadde soldatene ordre om «sådanne uden persons anseelse straks at nedskyde og dræbe». Også ni omkringliggende landsbyer ble isolert på lignende måte. Folk sto fritt til å passere sperringene utenfra, så sant de belaget seg på å bli værende i byen på ubestemt tid – ut igjen slapp de ikke. Ingen soldat måtte komme nærmere en innbygger enn 150 skritt. Pestutbruddet nådde et drepende klimaks i juli måned, før det litt etter litt gikk tilbake. Da sperringene ble hevet i oktober, var nesten 40 % av Helsingørs 1500 innbyggere døde.

1967: Skotske Celtic ble den første nordeuropeiske klubben som vant Europacupen for serievinnere, i dag kjent som Mesterligaen. Siden oppstarten i 1955 hadde turneringen vært fullstendig dominert av Real Madrid, Milan og Benfica. Celtic hadde gått videre fra semifinalen på bekostning av den tsjekkoslovakiske (nå avviklede) klubben Dukla Prag. I finalen på Estádio Nacional i Lisboa møtte de et Inter-lag som var beryktet for sin kyniske spillestil. Italienerne tok ledelsen 1–0 etter sju minutter og la seg oppskriftsmessig bakpå med 11 mann i forsvar. Likevel klarte skottene å bryte den italienske muren ved to anledninger, og vant kampen 2–1. Celtic-laget som vant europacupen fikk klengenavnet «The Lisbon Lions». 14 av de 15 spillerne i troppen var født innenfor en radius av 15 kilometer fra Celtic Park, klubbens hjemmebane i Glasgow.

2011: «The Oprah Winfrey Show» gikk på lufta for siste gang, etter totalt 25 sesonger og 4561 episoder. Oprah Winfrey begynte sin mediekarriere som nyhetsoppleser i radio i 1971. I 1978 debuterte hun som talkshow-vert på en kanal i Baltimore med programmet «People Are Talking». Fra 1986 hadde hun sitt eget riksdekkende show. Winfreys program fikk kolossal gjennomslagskraft, noe som blant annet kom til uttrykk i at amerikanernes kjøttforbruk sank momentant da hun annonserte at hun hadde sluttet å spise hamburgere av frykt for kugalskap. Blant showets mange berømte øyeblikk er intervjuet med Michael Jackson i 1993, der Jackson avslørte at han led av hudsykdommen vitiligo. «The Oprah Winfrey Show» er det mest sette talkshowet på amerikansk TV gjennom alle tider.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse

Kranaskjæret – DIREKTE

I samarbeid med Talgø MøreTre, viser vi Prosjekt Kranaskjæret sekund for sekund.
Trykk her for stort LIVEBILDE og mer info om prosjektet.

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format, tilknyttede artikler og med kinoprogrammet i Kristiansund i tillegg.

Relevant innhold

Annonse