Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
24 mai 2019 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1626: En av tidenes mest beryktede eiendomshandler ble inngått på det nåværende Manhattan, da den hollandske stattholder Peter Minuit kjøpte øya av den lokale urbefolkningen. Minuit skal ha betalt for landstykket med ymse varer til en verdi av 60 gylden. I 1846 regnet en amerikansk historiker ut at kjøpesummen tilsvarte 24 dollar etter datidens kurs. Siden er det denne summen som har festet seg i folkloren, upåvirket av århundrers gang. Justert for inflasjon skal prisen nå tilsvare omkring 1100 dollar. Historikere har imidlertid påpekt at selgerne av øya hadde en helt annen oppfatning av eiendomsrett enn europeerne, og at transaksjonen fra deres side ikke var å anse som en overdragelse av eiendom, men noe i likhet med utleie av jaktrett. Hollendernes glede over røverkjøpet ble uansett kortvarig. Britene erobret øya i 1664, og omdøpte kolonien New Amsterdam til New York.

1956: Sveits vant tidenes første Eurovision Song Contest med melodien «Refrain». Finalen fant sted i den sveitsiske byen Lugano, og vinnerbidraget ble fremført av den 32 år gamle sangerinnen Lys Assia. Ifølge Wikipedia deltok bare sju nasjoner (Vest-Tyskland, Nederland, Belgia, Luxembourg, Frankrike, Sveits og Italia) i den første konkurransen, som utelukkende var åpen for enkeltartister, og ikke for duoer eller grupper. Seansen ble bare overført i radio og finnes visstnok ikke i TV-opptak. Lys Assia hadde også deltatt i den nasjonale finalen i Tyskland. Året etter representerte hun Sveits på ny, men måtte ta til takke med en nestsisteplass. I 1958 kom hun tilbake med låten «Giorgio» og endte på andreplass.

1964: Fotballdommeren Ángel Eduardo Pazos traff historiens mest skjebnesvangre dommeravgjørelse på Estadio Nacional i Lima. Anledningen var en OL-kvalifiseringskamp mellom Peru og Argentina. På stillingen 0–1 til Argentina, og med bare to minutter igjen å spille, scoret hjemmelaget som ved et mirakel. Sekundet etter markerte dommer Pazos at målet var annullert. Avgjørelsen utløste rasende opptøyer blant hjemmelagets supportere, og da politiet forsøkte å spre den fremrykkende mengden med tåregassgranater, brøt det ut panikk på tribunen. Minst 328 mennesker ble trampet i hjel og mer enn 500 skadd da publikum stormet mot utgangene. Tragedien på Estadio Nacional er den dødeligste i fotballens historie.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse