Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
22 mai 2019 02:00
Del på Facebook
By Herbert Rose Barraud (1845 - c1896) (Bonhams) [Public domain], via Wikimedia Commons
By Herbert Rose Barraud (1845 - c1896) (Bonhams) [Public domain], via Wikimedia Commons

1859: Forfatteren og legen Arthur Conan Doyle ble født i Edinburgh. Doyle huskes som skaperen av mesterdetektiven Sherlock Holmes, som ifølge forfatteren var inspirert av hans medisinerkollega Dr. Joseph Bell. Dr. Bell var kjent for å kunne trekke de mest fantasifulle konklusjoner på et minimalt empirisk grunnlag. Dette trekket ble karikert til det absurde i den skarpsindige Holmes-skikkelsen, som Doyle skrev totalt fire romaner og 56 noveller om. Den kanskje mest berømte historien av dem alle, «Hunden fra Baskerville», gikk som føljetong i «The Strand Magazine» i 1901 og 1902. Doyle publiserte den siste fortellingen om Sherlock Holmes i 1927. Senere har en lang rekke forfattere brodert videre på figuren.

1939: Tyskland og Italia inngikk den såkalte Stålpakten. Avtalen ble undertegnet av den tyske utenriksminister Joachim von Ribbentrop og hans italienske kollega Galeazzo Ciano under en seremoni i Berlin, i nærvær av Adolf Hitler. Pakten besto i en gjensidig og betingelsesløs garanti om bistand dersom det ene av de to landene skulle komme i krig, og gjaldt også dersom det dreide seg om en angrepskrig. Opprinnelig var det meningen at pakten skulle være en trepartsavtale mellom Tyskland, Italia og Japan. Men da det ble klart at den nye alliansen først og fremst skulle ha brodd mot England og Frankrike, og ikke mot Russland, valgte japanerne å bakke ut. Stålpakten skulle i første omgang ha ti års varighet. Den ble i realiteten opphevet med avsettelsen av Benito Mussolini i juli 1943.

2017: 20 mennesker mistet livet og 250 ble skadd da en selvmordsbomber sprengte seg utenfor Manchester Arena i Manchester. Terrorangrepet skjedde da publikum strømmet ut fra arenaen etter en konsert med Ariana Grande. Dagen etter tok IS på seg ansvaret for angrepet. Bombemannen, en 22-årig islamist som var født i Manchester av libyske foreldre, skal ha vært utestengt fra den lokale moskeen på grunn av sine ekstremistiske holdninger. Likevel sto han ikke på overvåkingspolitiets lister over personer som utgjorde en potensiell terrorfare. Terrorangrepet i Manchester var det mest dødbringende på britisk jord siden juli 2005, da 52 mennesker mistet livet i en serie bombeangrep rettet mot Londons kollektivtransportsystem.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse