Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
24 mars 2019 05:55
Del på Facebook
Robert Koch. Foto: Wilhelm Fechner, 1900.
Robert Koch. Foto: Wilhelm Fechner, 1900.

1882: Den tyske legen og bakteriologen Robert Koch publiserte avhandlingen der han beskrev «Mycobacterium tuberculosis», bakterien som forårsaker tuberkulose. Koch hadde arbeidet som feltkirurg under Den fransk-prøyssiske krig og senere som distriktslege i Øst-Preussen. Sine epokegjørende studier av mikroorganismer skal han fra først av ha syslet med på fritiden. Om lag hver sjuende tysker døde av tuberkulose da Koch begynte å interessere seg for sykdommen, som inntil da hadde vært antatt å være arvelig. Foruten tuberkelbakterien identifiserte Koch bakteriene som forårsaker kolera og miltbrann. Sammen med franskmannen Louis Pasteur har han fått æren for å ha skapt den moderne bakteriologien. Koch mottok Nobelprisen i medisin i 1905.

1989: Det amerikanske tankskipet Exxon Valdez grunnstøtte utenfor oljehavnen Valdez i Alaska. 33.000 tonn råolje rant ut i Prince William-sundet fra det havarerte skipet. Høy sjø og sterk vind medvirket til at oljen spredte seg raskt på havoverflaten. Arbeidet med å begrense utslippsskadene ble svært krevende, og konsekvensene for de økologisk sårbare områdene langs Alaska-kysten katastrofale. En rekke kritikkverdige forhold kom for dagen under undersøkelsene som fulgte, som at skipets kaptein lå og sov da ulykken skjedde, og at skipets radarutstyr hadde vært ute av drift i et år. Oljeselskapet Exxon måtte ut med 1,1 milliarder dollar i erstatning etter ulykken.

2002: Halle Berry ble den første afroamerikaneren i historien som vant Oscar-pris for beste kvinnelige hovedrolle. Berry vant prisen for sin rolle i filmen «Monster’s Ball». Samme kveld mottok Denzel Washington Oscar for beste mannlige hovedrolle etter sin innsats i «Training Day». For første gang i Oscar-utdelingens til da 74-årige historie gikk dermed begge de gjeveste skuespillerprisene til afroamerikanere. Whoopi Goldberg var vertinne for showet. I takketalen sa Halle Berry: «Dette øyeblikket er mye større enn meg. Det tilhører Dorothy Dandridge, Lena Horne, Diahann Carroll. Det tilhører alle de kvinnene som står ved min side, Jada Pinkett, Angela Bassett, Vivica Fox, og alle de navnløse, ansiktsløse fargede kvinnene som endelig kan få sin sjanse, fordi en dør er blitt åpnet.»

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse