Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
23 mars 2019 05:55
Del på Facebook
Tsar Paul den 2 av Russland. Stepan Shchukin [Public domain], via Wikimedia Commons
Tsar Paul den 2 av Russland. Stepan Shchukin [Public domain], via Wikimedia Commons

1801: Tsar Paul I av Russland ble myrdet i St. Petersburg. Tsaren var offisielt sønn av Peter III og Katarina II, men kan ha vært avlet med Katarinas elsker Sergej Soltikov. Paul etterfulgte sin mor på tronen da hun døde av slag i 1796. Han beskrives gjerne som en eksentrisk karakter med særegne ideer som skaffet ham mange fiender. Ifølge Wikipedia skal han ha vært spesielt opptatt av middelaldersk riddervesen, og han forlangte av den russiske adelen at den skulle etterligne ridderordenenes noble kodeks. Paul skal totalt ha avsatt 7 feltmarskalker og 333 generaler fordi de ikke levde opp til hans ideer om ridderlighet. Det kom derfor ikke som noen stor overraskelse på omverdenen da han ble myrdet i sitt soveværelse av en gruppe avskjedigede offiserer. Tsar Paul I ble etterfulgt av sin sønn, Aleksander I.

1956: Pakistan ble det første landet i verden til å erklære seg som islamsk republikk. Landet hadde likevel ingen offisiell statsreligion før en ny grunnlov ble vedtatt i 1973. Ifølge denne skal «alle eksisterende lover bringes i samsvar med islams påbud nedfelt i Koranen og Sunna, og ingen lov som går imot disse påbudene skal vedtas.» Betegnelsen «islamsk republikk» omfatter land som innbyrdes er svært forskjellige. Iran har siden revolusjonen i 1979 vært et teokrati, mens Pakistan har tillatt betydelige innslag av sekularitet. Også Afghanistan og det vestafrikanske Mauritania har erklært seg som islamske republikker.

1966: Den såkalte Vogt-komiteen avla sin rapport om språksituasjonen i Norge. Innstillingen fra komiteen, ledet av professor Hans Vogt, innebar et skritt bort fra den gamle visjonen om å skape en fellesnorsk målform. Ordet «samnorsk» skal ha blitt funnet opp av dikteren Arne Garborg i 1877. Folkloristen Moltke Moe relanserte begrepet i 1909, da han slo til lyd for å blande elementer fra riksmål og landsmål i et felles norsk skriftspråk, «vokset op av de levende talemål, byenes som bygdenes». Samnorskideologenes gjennomslag bidro blant annet til innføringen av det radikale bokmålet ved rettskrivningsreformen av 1938. Fra 1960-årene var mye av interessen for samnorsktanken kjølnet, men offisielt ble den likevel holdt levende gjennom en lov fra 1971, der det het at Norsk språkråd skulle «støtte opp om utviklingstendenser som på lengre sikt fører målformene nærmere sammen». Bestemmelsen ble opphevet i 2002.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse