Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
22 mars 2019 05:55
Del på Facebook
 Goethe. Joseph Karl Stieler [Public domain], via Wikimedia Commons
 Goethe. Joseph Karl Stieler [Public domain], via Wikimedia Commons

1832: «Mer lys!» Med disse ordene utåndet Tysklands store dikter, Johann Wolfgang von Goethe, i sitt hjem i Weimar. Goethe hadde nettopp fullført annen del av hovedverket «Faust». Det fortelles at han satt og holdt sin svigerdatters hånd da han døde. De to hadde nettopp samtalt om det deilige vårværet, da Goethe plutselig hvisket navnet til sin for lengst døde venn og dikterkollega, Friedrich von Schiller. Han ga ordre til en tjener om å skyve skoddene fra for å slippe inn mer lys. Deretter skrev han et tegn eller et ord i luften med en finger, før han sank sammen i stolen. Hvilket ord det var Goethe skrev, har selvsagt vært gjenstand for endeløse spekulasjoner. Goethe ble 82 år gammel.

1888: Englands liga for profesjonelle fotballklubber ble grunnlagt, etter initiativ fra direktøren i Aston Villa. Ligaen er den eldste i sitt slag i verden. Formålet med opprettelsen var å rydde opp i kaoset som hersket rundt illegale utbetalinger til spillere, etablere felles terminlister for klubbene, og gi det voksende fotballpublikumet et mer forutsigbart tilbud. De tolv klubbene som utgjorde den opprinnelige ligaen var Aston Villa, Everton, Stoke, Derby, Wolverhampton, Bolton, Blackburn, Preston North End, West Bromwich Albion, Burnley, Notts County og Accrington FC. Sistnevnte fikk sin beste liganotering med en 6. plass i sesongen 1889/90, og ble avviklet i 1896. Preston vant tidenes første engelske ligamesterskap i 1888.

1978: Den 73-årige balansekunstneren Karl Wallenda falt i døden under forsøket på å balansere på line mellom to tietasjes bygninger i Puerto Ricos hovedstad San Juan. Wallenda var født i Tyskland i 1905, og begynte å opptre i seksårsalderen. I 1922 grunnla han sirkustruppen som skulle bli verdenskjent under navnet The Flying Wallendas. De første årene forbløffet truppen Europa med sine vågestykker, før den debuterte på Madison Square Garden i 1928 og flyttet virksomheten til USA. Flere av truppens numre er blitt klassikere innen balansekunst. Men The Flying Wallendas ble også rammet av mange ulykker, hvorav flere var fatale. Sterk vind skal ha vært årsaken til at Karl Wallenda mistet balansen 37 meter over bakken i San Juan. Hans barnebarn Nik Wallenda hedret bestefaren ved å gå den samme strekningen på line sommeren 2011.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse