Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
10 mars 2019 05:55
Del på Facebook

1831: Kong Ludvig Filip I av Frankrike grunnla Fremmedlegionen. Kongen opprettet korpset for å omgå en nylig innført lov som forbød utenlandske leiesoldater å verve seg til franske styrker. Hensikten var blant annet å fjerne «tvilsomme elementer» fra samfunnslegemet, og sette kreftene deres inn i kampen mot Frankrikes fiender. Legionen er kjent for jernhard disiplin og strenge kontraktsvilkår – normal bindingstid for menige er fem år. Fordi soldatene ikke behøver å oppgi sitt virkelige navn, hadde legionen lenge ry på seg som en frihavn for etterlyste kriminelle. Siden opprettelsen har Fremmedlegionen vært satt inn i alle kriger, felttog og militære ekspedisjoner der Frankrike har vært involvert.

1906: Den verste gruveulykken i europeisk historie inntraff i Courrières i Nord-Frankrike. Litt etter klokken 6.30 om morgenen hørte egnes folk et kolossalt drønn fra dypet. I samme øyeblikk ble en heis skutt ut av den ene gruveåpningen. Årsaken til den kraftige eksplosjonen er aldri helt klarlagt, men det har vært antatt at det dreide seg om en såkalt støveksplosjon, som oppstår ved at brennbart støv blandes med luft. 1099 gruvearbeidere omkom, mange av dem barn. Byene Méricourt, Sallaumines, Billy-Montigny og Noyelles-sous-Lens mistet alle fra 100 til 400 innbyggere i ulykken. Gruvedrift er fremdeles en virksomhet som er forbundet med stor risiko. Den mest dødbringende gruveulykken så langt i det 21. århundre inntraff i Soma i Tyrkia i mai 2014. 301 gruvearbeidere mistet livet i ulykken, som var den verste i Tyrkias historie.

1957: Osama bin Laden ble født i Riyadh i Saudi-Arabia. Ifølge Wikipedia var han det 17. av de 54 barna som sjeiken og forretningsmannen Mohammed bin Awad bin Laden avlet med sine 22 koner. Bin Laden giftet seg 17 år gammel med den første av fem koner. Han ble far til minst 24 barn, hvorav hans første kone fødte 11. I 1970-årene studerte han økonomi og forretningsadministrasjon ved Kong Abdulaziz-universitetet i Saudi-Arabia. Før han ble oppslukt av religiøse studier, skal han ha interessert seg for blant annet poesi, politiske biografier, hester og engelsk fotball. Det antas at han grunnla den militante islamistorganisasjonen al-Qaida i august 1988. Etter terrorangrepene i New York og Washington 11. september 2001 var han betegnet som verdens mest ettersøkte mann. Osama bin Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker 2. mai 2011, i den pakistanske byen Abbottabad.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse