Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Steinar Melby
Det hendte
06 mars 2019 05:55
Del på Facebook
 Trollfjordslaget malt av Gunnar Berg. Gunnar Berg [Public domain], via Wikimedia Commons
 Trollfjordslaget malt av Gunnar Berg. Gunnar Berg [Public domain], via Wikimedia Commons

1890 - Trollfjordslaget - robåtfiskerne mot dampbåtene

Trollfjordslaget var en hendelse 6. mars 1890, der robåtfiskerne gikk til aksjon mot dampbåtene som forsøkte å stenge dem ute fra fisket i deler av Trollfjorden. Dette var på mange måter en kulminasjon av de konfliktene som allerede hadde foregått mellom større, dampdrevne notbåter og det tradisjonelle fiskeriet fra mindre åpne båter.

Rederen og handelsmannen Ole J. Kaarbø hadde organisert fiske med not fra dampbåter, og stengte dermed ute fiskere med konvensjonelle redskaper fra den innerste delen av fjorden, der det var svært mye torsk. Fiskerne mente utestengelsen brøt med allemannsretten, og etter et håndgemeng fikk fiskerne brutt opp sperringen.

1992 – Dataviruset «Michelangelo» slår til

Michelangelo viruset er et datavirus som ble oppdaget allerede 4 februar 1991 in Australia. Virus var laget for å smitte DOS systemer, men det angrep ikke selve operativsystemet. Som liknende oppstarts-sektorvirus, opererte Michelangelo på BIOS-nivå. Hvert år, ble viruset vekket fra dvalemodus 6. mars, bursdagen til renesansekunstneren Michelangelo.

Det er ingen referanse til kunstneren i selve viruset, men i forhold til navnet og aktiveringsdatoen, er det sannsynlig at den som skapte viruset refererte til ham. 

1995 – Brønnøysunds Avis blir Norges første nettavis.

Brønnøysunds Avis blir publisert på Internett to dager før Dagbladet, og blir dermed Norges første nettavis.

Brønnøysunds Avis er en dagsavis som utgis i Brønnøysund i Nordland. Den kom ut første gang 7. oktober 1920. Avisa kommer ut tre dager i uka, tirsdag, torsdag og lørdag. Fra 1. februar 2017 utkommer avisen to dager i uken: tirsdag og fredag. Fra samme dato innførte avisen pluss-løsning på nett.

Brønnøysunds Avis ble første norske dagsavis som etablerte egen nettavis, lansert 6. mars 1995 (to dager før Dagbladet). Ansvarlig for dette var den svært datainteresserte redaktør Petter Stephan Krokaa.

Største aksjonær er Harstad Tidende Gruppen. Ansvarlig redaktør siden 13. september 2012 er Matti Riesto.

Avisen har fått ekstra oppmerksomhet etter å ha blitt vist på NRKs TV-program Storbynatt flere ganger.

Kilder: Wikipedia

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse