Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Det hendte
02 mars 2019 05:55
Del på Facebook
Filmplakat for King Kong 1933
Filmplakat for King Kong 1933

1933 – King Kong har premiere i New York.

King Kong, er en amerikansk film fra 1933. Dette er den første av flere filmer som er blitt laget om kjempegorillaen King Kong. Filmen er laget av RKO Pictures etter manus av Edgar Wallace, Ruth Rose, James Ashmore Creelman og Merian C. Cooper, og regissert av Merian C. Cooper og Ernest B. Schoedsack, med Bruce Cabot, Fay Wray og Robert Armstrong i hovedrollene.

Den er bemerkelsesverdig for Willis O'Briens banebrytende stop motion-animering og for musikken av Max Steiner. King Kong hadde først premiere i New York 2. mars 1933.

1946 – Hồ Chí Minh utroper seg selv til president i Vietnam

Ho Chi Minh, født 19. mai 1890, død 2. september 1969, var en vietnamesisk revolusjonær og statsleder. Han var statsminister (1945-1955) og president (1945–1969) i Den demokratiske republikken Vietnam (Nord-Vietnam).

Hans far, Nguyen Sinh Huy, var en konfutsiansk lærd, og Ho fikk selv en streng konfutsiansk oppdragelse. Han fikk sin gymnasutdannelse ved en skole i Huế som brukte det franske utdanningssystem, den samme skole som hans senere disipler Pham Van Dong og Võ Nguyên Giáp gikk på. I 1915 reiste han til England for å studere kokkekunst, og ble der kjent med kommunismen. Han fortsatte studiene i Paris fra 1917 til 1923. Under forhandlingene i Versailles etter første verdenskrig oppfordret han stormaktene til gjøre noe med situasjonen i fransk Indokina, men han ble ignorert. Etter dette deltok han i å stifte Det franske kommunistparti, og tilbrakte en del tid i Moskva.

Ho flyttet så til Hongkong, der han grunnla Det vietnamesiske kommunistparti. Han tok på denne tiden navnet Ho Chi Minh, som betyr «den som opplyser». I 1941 vendte han hjem til Vietnam for å lede frigjøringsbevegelsen Viet Minh. Han ledet vellykkede militære operasjoner først mot japanske styrker, og senere mot franske kolonistyrker under Frankrikes forsøk på å ta landet tilbake fra 1946 til 1954.

Han utropte seg til president i Vietnam 2. mars 1946, noe som ikke ble internasjonalt anerkjent. Han signerte 6. mars 1946 en avtale med Frankrike, som anerkjente Vietnam som en autonom stat innenfor Den indokinesiske føderasjon og Den franske union. Dette kompromisset hindret ikke at krig brøt ut i desember 1946. I 1954 ble Den demokratiske republikken Vietnam (Nord-Vietnam) opprettet, og Ho ble først statsminister og deretter president.

Innenfor kommunistpartiet var Ho en av de moderate, og han mistet stadig innflytelse i forhold til de mer militante og radikale kommunistene. I arbeidet for å gjenforene Nord- og Sør-Vietnam var han en av de ledende krefter. I 1960-årene benyttet han blant annet infiltrasjon og provokasjoner som ledet til opptøyer i sør for å oppnå dette.

Da Vietnamkrigen brøt ut, først mellom Nord- og Sør-Vietnam og etterhvert intervensjon fra flere vestlige og kommunistiske land, ledet Ho krigen. Dette fortsatte han med inntil sin død 2. september 1969.

Allerede mens han levde var Ho gjenstand for en personkult, som vokste etter hans død. Hans legeme ble balsamert og utstilt i et mausoleum av granitt i Hanoi, bygget etter modell av Lenins mausoleum i Moskva. Dette var i stil med hva som ble gjort for andre kommunistledere, men i strid med Hos siste ønske; han ville bli kremert, og ba om at asken skulle graves ned på tre fjelltopper, en i hver av Vietnams hovedregioner.

Byen Saigon ble omdøpt til Ho Chi Minh-byen i 1975.

1971 – Statsminister Per Borten leverer sin avskjedssøknad

Statsminister Per Borten leverer sin avskjedssøknad etter feilaktige påstander om at han har lekket konfidensiell informasjon om Norge i forhandlingene om EF-medlemskap.

Trygve Bratteli overtar som statsminister 17. mars.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse