Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Steinar Melby
Det hendte
01 mars 2019 05:55
Del på Facebook
Hoover Dam
Hoover Dam

1936 – Hooverdammen blir ferdigstilt

Hooverdammen er en demning i USA som ligger på grensen mellom delstatene Arizona og Nevada sørvest i landet. Demningen er også kjent som Boulderdammen. Konstruksjonen er en 220 m høy buedam i betong. Demningen, som ligger 48 km sørøst for Las Vegas, har sitt navn etter Herbert Hoover som spilte en viktig rolle i byggingen av Hooverdammen – først som nærings- og handelsminister og senere som USAs president. Byggingen begynte i 1931 og den sto ferdig i 1936, to år tidligere enn planlagt.

Reservoaret som ble skapt av oppdemningen heter Lake Mead, og er oppkalt etter Elwood Mead som hadde oppsynet med konstruksjonen av demningen.

1953 – Josef Stalin kollapser etter et hjerteinfarkt. Han dør fire dager senere

Josef Vissarionovitsj Stalin, opprinnelig: Josef Vissarionovitsj Dzjugasjvili,  født 18. desember 1878 i Gori i Georgia som da var del av Det russiske riket, død 5. mars 1953 i Kuntsevo utenfor Moskva, var Sovjetunionens leder fra 1924 til 1953. Det russiske navnet «Stalin» som han tok i bruk i 1913, betyr «av stål» eller «stålmann».

Stalins styre var preget av sterk personkult, ekstrem maktkonsentrasjon, og lite omtanke for de hardere konsekvenser av hans politikk. Stalin forsøkte å undertrykke enhver opposisjon gjennom et byråkratisk og vilkårlig terrormaskineri. Overslagene over antall mennesker som mistet livet som følge av tiltak gjennomført under Stalins lederskap er svært varierende, men det antas å dreie seg om millioner over en 23-årsperiode.

Nikita Khrusjtsjov, som kom til makten etter Stalin, fordømte både undertrykkelsene og personkulten i 1956 og igangsatte en avstaliniseringsprosess, men historikere har vist at Khrusjtsjov selv var en av Stalins verste og ivrigste mordere.[2]

Stalin ble generalsekretær for det sovjetiske kommunistpartiet i 1922, og bygde opp sin innflytelse med dette som grunnlag. Under maktkampen etter Vladimir Lenins død klarte Stalin å tilsidesette sin rival Leon Trotskij. I 1930-årene iverksatte han omfattende utrenskninger, som toppet seg i 1937. Ettersom mange bønder motsatte seg tvangskollektiviseringen av landbruket, satte Stalins regime inn brutale maktmidler mot «kulakkene», og sultet millioner til døde. I hungersnøden i 1932–1933 mistet omtrent seks millioner mennesker livet.

1961 – USAs president John F. Kennedy oppretter Fredskorpset

Peace Corps er et amerikansk føderalt frivillighetsprogram opprettet 1. mars 1961.

Programmets formål er å gi teknisk assistanse, hjelpe mennesker i utlandet å forstå amerikansk kultur, og hjelpe amerikanere å forstå andre lands kulturer.

Arbeidet er hovedsakelig relatert til sosial og økonomisk utvikling. Hver deltager, en Peace Corps-frivillig, er en amerikansk borger, typisk med en collegegrad, som arbeider utenlands for en periode på to år etter tre måneders opplæring.

 

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse