Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Det hendte
25 februar 2019 05:55
Del på Facebook
Samuel Colt
Samuel Colt

1836 – Samuel Colt får patent på revolveren Colt.

Samuel Colt (født 19. juli 1814 i Hartford i Connecticut i USA, død 10. januar 1862 samme sted) er mest kjent for oppfinnelsen av revolveren «Colt» som ble mye brukt av amerikanske nybyggere i det vestlige USA på 1800-tallet.

Ved femten års alder begynte Colt å arbeide på sin fars tekstilfabrikk der han hadde tilgang til materiale, verktøy og arbeiderekspertise. Ett år hadde han forsøkt å sprenge en treflåte i luften med hjelp av undervannssprengstoff. En brann i år 1830 avsluttet hans skolegang, og han ble sendt til en internatskole.

Han hørte senere soldater prate om en «umulig pistol» som kunne avløse fem, seke skudd før den måtte lades på nytt. Dette ble hans inspirasjon under de kommende år, og han bestemte seg for å skape den de umulige pistolen. Hen puslet med ideen og laget en slags prototyp/modell under en sjøreise til Calcutta - hovedideen fikk han ved at han betraktet egenskapene til skipets styrehjul.

Colt oppfant den i 1829, og klarte å sikre seg patent på den. Dette ble den første praktisk anvendbare revolver. Han grunnla i 1836 et selskap for utnyttelsen av denne og andre oppfinnelser, og anla en fabrikk i Paterson i New Jersey. Senere ble fabrikken flyttet fra New Jersey til Colts fødeby Hartford i Connecticut. Fra hans fabrikk Colt's Fire Arms Manufacturing Co. har en rekke såvel tidlige revolvere som modernere automatvåpen utgått.

Den første versjonen av revolveren solgte ikke så bra. Men under den meksikansk-amerikanske krigen klarte Texas Rangers om å overtale amerikanske myndigheter til å skaffe dem et større antall revolvere fra Colt; dermed fikk han et oppsving som så bare vedvarte, noe som førte til at han ble veldig rik. Han solgte senere også mange revolvere under den amerikanske borgerkrig.

1954 – Gamal Abdel Nasser blir statsminister i Egypt.

Gamal Abdel Nasser Hussein, født 15. januar 1918 i Alexandria, død 28. september 1970 i Kairo, var en egyptisk statsleder og offiser. Han var Egypts president fra 1956 og til sin død i 1970. Fra 1958 til 1961 inngikk Egypt i en union med Syria, Den forente arabiske republikk.

Han hadde en militær bakgrunn som oberst. Han deltok i planleggingen og gjennomføringen av statskuppet mot kong Farouk I i 1952, og inntok ledende posisjoner i det påfølgende militærstyret. I juni 1953 ble han visestatsminister, februar 1954 statsminister og november samme år også statssjef. I 1956 ble han valgt til president og nasjonaliserte samtidig Suezkanalen. Dette skulle samme år lede til den såkalte Suezkrisen, der Nasser vant en politisk seier.

Nasser førte en meget aktiv nasjonalistisk politikk og arbeidet for å samle de arabiske land under Egypts førerskap. Hans dristige utenrikspolitikk og radikale innenrikspolitikk skaffet ham meget stor popularitet i Egypt og i andre land i Midtøsten. I mars 1958 ble Nasser president i Den forente arabiske republikk, som omfattet Egypt, Syria og (formelt) Nord-Jemen, og i 1962 formann for Den arabiske sosialistiske union. Den forente arabiske republikk var høydepunktet for Nassers panarabisme. Etter nederlaget i krigen mot Israel juni 1967 erklærte Nasser at han fratrådte som president. Beslutningen ble imidlertid omgjort like etter, og han ble dessuten regjeringssjef. I 1970 distanserte Nasser seg fra de mest pågående grupper innenfor den arabiske geriljabevegelsen og anbefalte drøftinger med Israel om våpenhvile.

I september 1970 var det et møte mellom flere av de arabiske landene i Egypt hvor vanskelige fredsavtaler ble drøftet. Emiren av Kuwait ble fulgt til flyet av Nasser den 28. september. Nasser følte seg dårlig den dagen, og på kvelden døde han av et hjerteinfarkt. I forbindelse med begravelsen tre dager senere var Kairos gater fylt av millioner mennesker fra hele Egypt.

1982 – Oddvar Brå brakk staven på siste etappe i ski-VM.

Brå var i den norske representasjonstroppen fra og med OL i 1972 i Sapporo, men lyktes ikke med å gå helt til topps før under VM i Oslo i 1982, da han vant 15 km 23. februar på tiden 38.52,5 (datidens raskeste 15 km). Han fikk delt gull med Sovjetunionen på den dramatiske stafetten 25. februar, hvor han i duell med Aleksandr Zavjalov brakk staven på siste etappe. I etterkant oppsto det kjente spørsmålet «Hvor var du da Brå brakk staven?», opprinnelig gjennom en spalte i Dagbladet, som en refleksjon av folks følelser etter TV-opplevelsen.

Brå vant verdenscupen tre ganger, når forløperen verdensrankingen (1972–73) også regnes med. Han vant i sesongene 1974–1975 og 1978–1979, som begge var mesterskapsfrie sesonger. Han var dessuten 3,5 sekunder fra sin fjerde sammenlagtseier da han i 1980-81 tapte tittelen mot sin kjente rival Aleksandr Zavjalov. Han har fem seire i Holmenkollen: 15km i 1980 og 1982 pluss 50km i 1975, 1979 og 1981. I 1975 vant han storeslem da han vant i alle de fire store skimetropolene, Leningrad, Lathi, Falun og Oslo.

Kilder: Wikipedia

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse