Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Steinar Melby
Det hendte
19 februar 2019 05:55
Del på Facebook
Edison og hans fonograf, ca. 1878. By Levin C. Handy (per http://hdl.loc.gov/loc.pnp/cwpbh.04326) [Public domain], via Wikimedia Commons
Edison og hans fonograf, ca. 1878. By Levin C. Handy (per http://hdl.loc.gov/loc.pnp/cwpbh.04326) [Public domain], via Wikimedia Commons

1878 – Thomas Edison tar patent på fonografen.

En fonograf er en maskin for opptak og avspilling av lyd. Først ble det benyttet ark av tinnfolie som ble lagt rundt en sylinder, til å lagre lyden på. Fra 1886 ble det benyttet voksruller av bivoks til lagringsmedium.

Fonografen ble oppfunnet av Thomas Edison i 1877 og solgt kommersielt fra 1890 til 1925.

Fonografen ble etterfulgt av grammofonen, oppfunnet i 1888 av Emile Berliner. Det eldste norske lydopptaket på tinnfolie er fra 1879. Opptaket er av en salme sunget av Peder Larsen Dieseth på en fonografdemonstrasjon på Tivoli i Kristiania.

1945 – Andre verdenskrig: Slaget om Iwo Jima.

Omkring 30 000 amerikanske soldater går i land på Iwo Jima.

Slaget om Iwo Jima, en øy i Ogasawaragruppen i Stillehavet, stod mellom USA og keiserriket Japan fra 19. februar til 26. mars 1945 under andre verdenskrig. Slaget endte med at amerikanerne fikk kontroll over øya Iwo Jima og flyplassene der. 22 000 japanere ble drept eller begikk til slutt selvmord, og litt over 6 825 amerikanere ble drept.

Den usedvanlige kampviljen også når slaget var tapt og beredskapen til selvmorderiske motangrep som japanerne oppviste blant annet på Iwo Jima var med på å gjøre beslutningen om bruk av atomvåpen senere på året meget lett for amerikanerne.

Clint Eastwood produserte i 2006 to filmer om hendelsen, Flags of Our Fathers (med amerikanernes øyne) og Brev fra Iwo Jima (med japanske øyne). Flags of Our Fathers ble nominert til to Oscar og Brev fra Iwo Jima ble nominert til fire Oscar. Brev fra Iwo Jima vant den ene for «beste lydklipp».

2004 – Nazi-jegeren Simon Wiesenthal blir utnevnt til ridderkommandør

Nazi-jegeren Simon Wiesenthal blir utnevnt til ridderkommandør av Order of the British Empire.

Simon Wiesenthal (født 31. desember 1908 i Buczacz i Østerrike-Ungarn, død 20. september 2005 i Wien) var en østerriksk nazist-jeger. Wiesenthal overlevde holocaust, og egnet senere mesteparten av sitt liv til å oppspore nazistiske krigsforbrytere. En av de mest kjente som ble funnet av Wiesenthal, var den tidligere Gestapo-offiseren Karl Silberbauer, som var ansvarlig for arrestasjonen av Anne Frank.

I april 2003 annonserte Wiesenthal at han gikk over i pensjonistenes rekker, da det ikke lenger var nazister å jakte på. Ifølge Wiesenthal var det kun én betydelig nazistisk krigsforbryter som fortsatt var i live: Alois Brunner, som var Adolf Eichmanns høyre hånd. Ifølge flere kilder lever Brunner i skjul i Syria.

Wiesenthal ble tildelt Presidentens frihetsmedalje 9. august 2000 av president Bill Clinton. I 2004 ble han utnevnt til ridderkommandør av Order of the British Empire.

I boka Morderne iblant oss (norsk utgave på Cappelen forlag i 1967) forteller han både om sitt liv fram til da, om arbeidet med dokumentasjonssenteret og om noen av de mest spektaktulære sakene.

Kilder: Wikipedia

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse