Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Det hendte
17 februar 2019 05:55
Del på Facebook
Design by F. Gaanen for the décor of Act II of Swan Lake, Moscow, 1877
Design by F. Gaanen for the décor of Act II of Swan Lake, Moscow, 1877

1895 – Svanesjøen, en av verdens mest kjente balletter, blir fremført for første gang.

I St. Petersburg i Russland blir Svanesjøen, en av verdens mest kjente balletter, med musikk av Pjotr Iljitsj Tsjajkovskij, fremført i sin helhet for første gang.

Balletten er basert på et libretto av Vladimir Begichev og (muligens) Vasily Geltser, basert på en gammel, tysk legende som forteller historien om Odette, en prinsesse som blir forvandlet til en svane av en ond trollmanns forbannelse.

Odette må leve som svane på dagtid, men om natten blir hun igjen et menneske. Dette skjer kveld etter kveld, og dansende i sin menneskelige form blir hun sett av en prins, Siegfried. Siegfried forelsker seg i Odette og ber henne komme til slottsballet kvelden etter. Trollmannen Von Rothbart finner ut dette, og han tar med sin datter Odile til ballet. Odile ser ut akkurat som Odette, bare at hun kler seg i svart mens Odette kler seg i hvitt. Siegfried tror Odile er Odette, og han sverger sin evige kjærlighet til henne for å bryte forbannelsen. Odette viser seg, og prinsen skjønner hvor feil han har tatt.

Det finnes flere versjoner av slutten. I en versjon danset av Mariinsky Balletten i 2006, er det den ekte kjærligheten mellom Siegfried og Odette som slår Von Rothbart, som dør etter at prinsen har ødelagt en av vingene hans. Odette blir menneske igjen, og de lever lykkelig sammen i all evighet. Denne versjonen har ofte blitt brukt av russiske og kinesiske ballettkompanier. I versjonen danset av American Ballet Theatre i 2006, får Siegfrieds løfte til Odile fatale konsekvenser og gjør at Odette må tilbringe evigheten som svane. I et desperat øyeblikk hvor hun forstår at hun har liten tid igjen som menneske, begår Odette selvmord ved å kaste seg ut i sjøen. Siegfried gjør det samme, og disse hendelsene gjort for ekte kjærlighet knuser trollmannens forbannelse, og i siste scene blir Odette og prinsen sett mens de stiger opp til himmelen sammen. I en versjon danset av New York City Ballet i 2006 (med korografi av Peter Martins etter Lev Ivanov, Marius Petipa og George Balanchine) får prinsens løfte Odette til å forbli svane for all evighet. Odette blir kalt vekk og når teppet faller er Siegfried alene i sorg

1936 – Første Fantomet-stripe kommer på trykk i amerikanske aviser.

Fantomet (originalt The Phantom) er en tegneserie som ble skapt av Lee Falk, som en dagsstripehistorie i amerikanske aviser. Den første dagsstripen kom ut 17. februar 1936, søndagsside fra 28. mai 1939. Serien omhandler figuren Fantomet, som kjemper mot urett og forbrytelser verden over. Serien er mest populær i Norge, Sverige, Finland, Australia og India, og har eget serieblad i alle disse landene. I de nordiske landene blir dette utgitt av Egmont.

Fantomet er en forbryterbekjemper, hvis eneste «superkraft» er myten om hans udødelighet. Han vet å bruke det faktum at han er kjent som «Ånden som går» og «Mannen som ikke kan dø» over hele verden, og bruker dette, sammen med en rekke triks og rå muskelkraft, til å sette skrekk i skurkene han støter på.

Fantomet var den første tegneseriehelten som bruker en tettsittende drakt. I Norge, Sverige, Danmark og Finland er denne drakten blå, mens den amerikanske originalfargen – som også brukes i Australia – er lilla. I andre land forekommer også rød, grønn, grå og gul drakt. Masken dekker øynene, og er svart og hvit.

Opprinnelig hadde Lee Falk sett for seg Fantomet som den hemmelige identiteten til playboyen Jimmy Wells, Salas beundrer. Etter ca tre måneder, før denne dobbeltrollen ble avslørt for leserne og Sala, valgte imidlertid Falk å endre bakgrunnshistorien, og gi Fantomet en eksotisk, asiatisk bakgrunn.[1]

Ifølge bakgrunnshistorien ble Christopher Walker ble skylt i land på en strand i det fiktive landet Bengal i 1536, etter å ha sett sin far bli drept av en Singh-pirat. Han og faren var på vei til Østen, men skipet deres ble angrepet av de fryktede Singh-piratene. Christopher ble funnet av bandarstammen, som tok vare på ham og pleide skadene hans. Da han var frisk nok, gikk han tilbake til stranda, og fant der liket av sin fars morder. Han lot det ligge for gribbene, og da bare skjelletet var tilbake, tok han hodeskallen til sin fars morder, og ved den sverget han en ed om at han og alle hans etterkommere skulle kjempe mot sjørøveri, ondskap og urett.

Da det første Fantomet døde i 1566, tok hans sønn over, og hans sønn etter ham. Slik har det fortsatt i 21 generasjoner, og det nåværende Fantomet er det tjueførste Fantomet. Han er gift med Sala Palmer-Walker, og har med henne tvillingene Kit og Heloise. Fantomet har en hest, Hero, og en tam bengalsk fjellulv ved navnet Ulv (Devil).

Blant seriens viktigste bipersoner kan nevnes bandarenes stammehøvding Guran; president Lamanda Luaga, dr. Torbjørn Axel, jungellege, gamle Moz, en gammel historieforteller og oberst Worubu og hans forgjenger oberst Weeks i Jungelpatruljen.

1972 – Salget av «Bobla» overstiger salget av Ford Model T

Volkswagen Type 1 (bedre kjent som Boble, Beetle, Fusca, Coccinelle, Vocho, Bug, Volky og Käfer) er en kompaktbil produsert av Volkswagen fra 1938 til 2003.

Til tross for at navnet boble (Beetle) raskt ble adoptert av publikum i omtale av bilmodellen brukte ikke VW navnet i markedsmateriale før i august 1967. Frem til da hadde modellen vært kjent under navnene «Type I», eller som 1200, 1300 og 1500. Disse tallene, som angir bilens motorstørrelse i kubikkcentimeter, var navnene modellen ble markedsført under i Europa frem til 1967.

I 1998, mange år etter at modellen hadde gått ut fra modellprogrammet i de fleste land (den var fortsatt i produksjon i Mexico frem til 2003) introduserte VW en ny modell, «New Beetle», bygget på samme plattform som Volkswagen Golf.

 

 

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse