Sonja Henie slapper av mellom eventer i OL i Garmisch-Partenkirchen i 1936.

1928: De 2. olympiske vinterleker ble åpnet i St. Moritz i Sveits. Lekene skulle bli en dundrende suksess for den norske deltakertroppen, som kom hjem med seks gullmedaljer fordelt på fem vinnere: Johan Grøttumsbråten (18 km langrenn og kombinert), Alf Andersen (hopp), Sonja Henie (kunstløp), Bernt Evensen (500 m skøyter) og Ivar Ballangrud (5000 m skøyter). Med sine totalt 15 medaljer ble Norge også lekenes mestvinnende nasjon, foran USA og Sverige. Vinterlekene i St. Moritz i ’28 var de første i historien som ble arrangert uten tilknytning til sommer-OL. De foregående vinterlekene, i Chamonix i 1924, ble først i ettertid tildelt status som vinter-OL. I 1948 var St. Moritz vertskap for de olympiske vinterlekene for andre gang.

1978: Den svenske forfatteren og nobelprisvinneren Harry Martinson døde på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Martinson slo først igjennom som lyriker, men skrev senere også romaner og essays. Blant hans mest leste verker er reisebøkene «Resor utan mål» (1932) og «Kap Farväl» (1933), der han introduserer begrepet «verdensnomaden». I 1974 ble han tildelt Nobelprisen i litteratur, sammen med sin kollega og landsmann Eyvind Johnson, «för ett författarskap som fångar daggdroppen och speglar kosmos». Tildelingen ble sterkt kritisert fordi begge forfatterne var medlemmer av Svenska Akademien, som deler ut prisen. Det ble også pekt på at verken Johnson eller Martinson var særlig kjente navn utenfor Sverige. Kritikken skal ha gått så sterkt inn på Martinson at det formørket resten hans leveår, og var medvirkende til at han til slutt tok sitt liv.

2006: USAs daværende visepresident Dick Cheney skjøt den 78 år gamle advokaten Harry Wittington i ansiktet under en jakttur i Texas. De to var på vakteljakt i et lag på seks personer da uhellet var ute. Ifølge vitneutsagn befant 78-åringen seg ca. 30 meter foran Cheney – da en vaktel flakset opp midt mellom dem. Visepresidenten hev børsa til kinnet og brente løs, men i stedet for fuglen pepret han jaktkameratens bryst, skulder, hals og ansikt. Ett eller flere hagl boret seg også inn i hjertet hans og utløste et mindre infarkt tre dager senere. Wittington ble utskrevet fra sykehuset etter en uke, men skal fremdeles gå omkring med et trettitalls hagl i kroppen. Historien om visepresident Dick Cheneys vådeskudd gikk sin seiersgang på alle de store talkshowene i USA. Også animasjonsseriene «Family Guy», «South Park» og «American Dad!» har referert til hendelsen.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For enkle kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse

Siste 6 artikler

Viadukten under bygging i 1946. Fra Nordmøre Museums fotosamlinger.

Viadukten under oppføring i 1946

Foto: Steinar Melby

Songa Encourage på vei inn Griphølen

Emil Jannings, beste skuespillerEmil Jannings, beste skuespiller. Fra den første Oscar-utdelingen . Bundesarchiv, Bild 102-07770 / CC-BY-SA 3.0 [CC BY-SA 3.0 de (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en)], via Wikimedia Commons

Det hendte – 18. februar

Nordsundbrua. Fra Nordmøre Museums fotosamlinger.

Nordsundbrua i Kristiansund

Foto: Kurt Helge Røsand

Kristiansund kledd i hvitt

Annonse

Relevant innhold

Mest lest

Jonas Gahr Støre taler til folket. Foto: Arbeiderpartiet

AP må endre kurs

«Hvis flertallet ønsker at forutsetningene for flytting skal utredes,  må Kristiansund Bystyre,- igjen i demokratiets navn-, fatte vedtak i samsvar med dette, og søke om å få avklart forutsetningene for å forankre Nordmøre i region Trøndelag. Derfor bør NTT stille seg i førersetet og ta initiativ til en underskriftskampanje for å fremme krav om en folkeavstemning.» – mener «Reserve-Trønder'n» i dette leserinnlegget.

Et slag i luften? – men likevel!

Arken, Goma og Nordsundbrua anno 1936. Fra Nordmøre Museums fotosamlinger.

Arken, Goma og Nordsundbrua

Sundbåtene Lyn og Kvikk. Fra Ida M. Knudtzons fotosamlinger, nå en del av Nordmøre Museums fotosamlinger.

Sundbåtene Lyn og Kvikk

Annonse