Fjodor Dostojevskij Portrett av Vasilij Perov, 1872

1881: Den russiske dikteren Fjodor Dostojevskij døde i sin beskjedne St. Petersburg-leilighet, med en utgave av Det nye testamente i fanget. 40.000 sørgende fulgte ham til graven. Dostojevskij debuterte i 1846 med romanen «Fattige folk». Den da 25 år gamle militæringeniøren ble berømt over natten, og utropt til en «ny Gogol.» Likevel var det først i moden alder at han skrev mesterverker som «Forbrytelse og straff», «Idioten» og «Brødrene Karamasov». Dostojevskij regnes av mange som skaperen av den psykologiske romanen. Verkene hans har hatt kolossal innflytelse på forfattere over hele verden, ikke minst er det paralleller mellom «Forbrytelse og straff» og Knut Hamsuns «Sult». Den amerikanske forfatteren Kurt Vonnegut lar en av sine romanfigurer uttale at «alt som er å vite om livet, står i ‘Brødrene Karamasov’».

1900: Tennisturneringen Davis Cup gikk av stabelen for første gang. Stifteren av turneringen var Harvard-studenten, tennisspilleren og den senere krigsministeren Dwight F. Davis, som også la ut for den gedigne sølvpokalen av egen lomme. De første årene var Davis Cup en ren landskamp mellom USA og Storbritannia. Fra 1905 ble også andre nasjoner invitert til å delta. En av disse var Australia, som kom til å dominere turneringen fullstendig i årene fra 1950 til 1967, da australiere stakk av med seieren 15 ganger i løpet av 18 år. Nest etter USA er Australia fremdeles den mestvinnende nasjonen i Davis Cup. Med sine sju seire er Sverige det eneste av de nordiske landene som har hevdet seg i turneringen.

1950: Senator Joseph McCarthy hevdet i en tale at han satt inne med en liste over 205 navngitte kommunister som arbeidet i det amerikanske utenriksdepartementet. Talen, som ble holdt i en republikansk kvinneklubb i Virginia, blir gjerne ansett som startskuddet for McCarthys korstog mot venstreradikale i USA. I de påfølgende seks årene orkestrerte han en nådeløs forfølgelse av personer som kunne mistenkes å ha kommunistsympatier. Den antikommunistiske heksejakten, som i historiebøkene har fått betegnelsen Mccarthyisme, førte til at et stort antall kulturarbeidere fikk yrkesforbud i USA. Blant de mange som havnet på McCarthys svartelister var forfatterne Arthur Miller og Allen Ginsberg, musikerne Lena Horne, Pete Seeger og Artie Shaw, filmskaperne Orson Welles, Charlie Chaplin og Luis Buñuel – og nobelprisvinneren Albert Einstein.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For enkle kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse

Siste 6 artikler

Viadukten under bygging i 1946. Fra Nordmøre Museums fotosamlinger.

Viadukten under oppføring i 1946

Foto: Steinar Melby

Songa Encourage på vei inn Griphølen

Emil Jannings, beste skuespillerEmil Jannings, beste skuespiller. Fra den første Oscar-utdelingen . Bundesarchiv, Bild 102-07770 / CC-BY-SA 3.0 [CC BY-SA 3.0 de (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en)], via Wikimedia Commons

Det hendte – 18. februar

Nordsundbrua. Fra Nordmøre Museums fotosamlinger.

Nordsundbrua i Kristiansund

Foto: Kurt Helge Røsand

Kristiansund kledd i hvitt

Annonse

Relevant innhold

Mest lest

Jonas Gahr Støre taler til folket. Foto: Arbeiderpartiet

AP må endre kurs

«Hvis flertallet ønsker at forutsetningene for flytting skal utredes,  må Kristiansund Bystyre,- igjen i demokratiets navn-, fatte vedtak i samsvar med dette, og søke om å få avklart forutsetningene for å forankre Nordmøre i region Trøndelag. Derfor bør NTT stille seg i førersetet og ta initiativ til en underskriftskampanje for å fremme krav om en folkeavstemning.» – mener «Reserve-Trønder'n» i dette leserinnlegget.

Et slag i luften? – men likevel!

Arken, Goma og Nordsundbrua anno 1936. Fra Nordmøre Museums fotosamlinger.

Arken, Goma og Nordsundbrua

Sundbåtene Lyn og Kvikk. Fra Ida M. Knudtzons fotosamlinger, nå en del av Nordmøre Museums fotosamlinger.

Sundbåtene Lyn og Kvikk

Annonse