Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
21 januar 2019 05:55
Del på Facebook
Eksekusjonen av Ludvig XVI. By Isidore Stanislas Helman - Bibliothèque nationale de France, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17446087
Eksekusjonen av Ludvig XVI. By Isidore Stanislas Helman - Bibliothèque nationale de France, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17446087

1793: «Mine herrer, jeg er uskyldig i alle anklager. Jeg håper mitt blod kan bidra til å fremme det franske folks lykke.» Ordene, henvendt til skarpretter Charles-Henri Sanson og hans medhjelpere, ble kong Ludvig XVIs siste. Sekunder senere falt giljotinens blad over nakken hans. Henrettelsen fant sted på Place de la Révolution i Paris, det nåværende Place de la Concorde. Sanson siterte kongens siste ord i et brev en måned senere, som kommentar til en fremstilling av henrettelsen som han mente var feilaktig. Charles-Henri Sanson var skarpretter i Paris gjennom 40 år. I løpet av sin embetstid skal han egenhendig ha henrettet nærmere 3000 mennesker. Året etter eksekusjonen av Ludvig XVI skulle han komme til å giljotinere flere av revolusjonens ledende menn, som Danton, Robespierre og Saint-Just.

1924: Vladimir Lenin døde på landstedet sitt utenfor Moskva, 53 år gammel. Dødsårsaken var hjerneblødning. Ved sin død etterlot Lenin seg et politisk testamente som han hadde diktert på nyåret i 1923, da han var svekket av to slagtilfeller. I dokumentet kritiserer han den sittende ledelsen i kommunistpartiet. Spesielt går han i rette med Stalin, som han mener er for «grov» til å håndtere uinnskrenket makt. Lenin anbefaler at Stalin fjernes som generalsekretær for partiet, og erstattes med hans erkerival Trotskij. Lenins enke krevde at testamentet skulle gjøres kjent for delegatene ved kommunistpartiets kongress i mai 1924. Stalin fikk imidlertid drevet igjennom en rekke begrensninger på offentliggjøringen, og fra slutten av 1920-årene var dokumentet utelatt fra all offisiell historieskriving. Først i 1956, tre år etter Stalins død, ble Lenins testamente publisert i sin helhet i Sovjetunionen.

1978: Lydsporet til musikalfilmen «Saturday Night Fever», med musikk av blant andre brødrene Gibb i The Bee Gees, nådde toppen av amerikanske hitlister. The Bee Gees ble ikke involvert i«Saturday Night Fever» før etter at filmingen var avsluttet. John Travolta hadde ifølge eget utsagn gjort unna dansescenene til musikk av bl.a. Stevie Wonder. Brødrene Gibb holdt på med å spille inn et nytt album da de ble spurt om de hadde noen ferdigskrevne sanger som kunne passe i en diskofilm. Blant låtene de la på bordet var fremtidige slagere som «Stayin’ Alive», «Night Fever» og «How Deep Is Your Love». Filmmusikken til «Saturday Night Fever» toppet hitlista i USA i 24 uker og solgte i 30 millioner eksemplarer. Plata er det soundtracket som har solgt nest mest gjennom alle tider, bare slått av Whitney Houstons musikk til «The Bodyguard».

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse