Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
12 desember 2018 05:55
Del på Facebook
"Skrik" - et av Edvard Munchs mest kjente verk. Edvard Munch [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons
"Skrik" - et av Edvard Munchs mest kjente verk. Edvard Munch [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons

1863: Edvard Munch ble født på gården Engelaug Østre på Ådalsbruk i Løten. I 1868 flyttet han med familien til Pilestredet 30 i Oslo, der moren døde av tuberkulose samme år. Fra 1875 til ‘89 hadde den unge Munch adresse på Grünerløkka. Først i Thorvald Meyers gate 48, så i Fossveien 7, der søsteren Johanne Sofie bukket under for tæring i 1877. Opplevelsen kom til å inspirere malerier som «Det syke barn» og «Døden i sykeværelset». Familien Munch skal også ha bodd en periode i nummer 9. I 1882 flyttet Munch til Olaf Ryes plass 4, ved det mange anser som selve hjertet i bydelen. Sine siste fire år på «Løkka» bodde han på Schous plass 1. Edvard Munch er gravlagt på Vår Frelsers Gravlund, bare noen minutters gange fra Grünerløkka.

1969: Fire bomber gikk av under et koordinert terrorangrep på Roma og Milano. Størst skade gjorde den ene av bombene i Milano, som detonerte i hovedkvarteret til en bank ved plassen Piazza Fontana. 17 mennesker mistet livet og 88 ble skadd i eksplosjonen. Italiensk politi mente terrorhandlingene var utført av høyreekstremister, og at hensikten hadde vært å velte skylden over på kommunistene, for dermed å begrense deres oppslutning. I 2001, mer enn 30 år senere, ble tre menn dømt for å ha utført udådene. Én blant flere konspirasjonsteorier har gått ut på at CIA var involvert i terrorangrepet i Milano. De mystiske omstendighetene rundt hendelsen er skildret i spillefilmen «Piazza Fontana: The Italian Conspiracy» (2012).

1970: Jim Morrison sto på scenen for siste gang med The Doors. Begivenheten fant sted i konsertlokalet The Warehouse i New Orleans. Ifølge vitner skal Morrison ha entret scenen i sterkt beruset tilstand, snøvlet fram sangene og avbrutt showet halvveis, etter først å ha hakket hull i scenegulvet med mikrofonen. Etter den triste forestillingen ble de øvrige bandmedlemmene enige om å legge all konsertvirksomhet på is. Bandet hadde lagt ut på en kort turné for å lufte materiale fra sin kommende plate. Ifølge keyboardist Ray Mazarek var skandalekvelden i New Orleans den ene av bare to konserter der The Doors framførte «Riders on the Storm» live. Sangen kom ut på albumet «L.A. Woman» i april 1971. Jim Morrison døde i Paris i juli samme år.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse