Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
09 desember 2018 05:55
Del på Facebook
Fra inspillingen av filmen om Max Manus på Karl Johan. John Erling Blad (2008).
Fra inspillingen av filmen om Max Manus på Karl Johan. John Erling Blad (2008).

1914: Max Manus ble født i Bergen. Han fikk det velklingende navnet fra sin far, Johan Magnussen, som hadde skiftet navn til Juan Manus etter å ha tilbrakt flere år i spansktalende land. Max Manus huskes som en av de mest ruvende skikkelsene fra den norske motstandskampen under 2. verdenskrig. Blant bedriftene hans som sabotør var ødeleggelsen av Arbeidstjenestens arkiver og sprengningen av DS «Donau» utenfor Drøbak. Umiddelbart etter krigen skrev han bestselgerbøkene «Det vil helst gå godt» og «Det blir alvor» om sin virksomhet som motstandsmann. Manus døde i 1996, 81 år gammel. Spillefilmen «Max Manus» (2008) var basert på hans egne bøker.

1946: Den såkalte legeprosessen begynte i Nürnberg. På tiltalebenken satt 23 leger som var anklaget for å ha deltatt i massemord og eksperimenter på mennesker under 2. verdenskrig. En av dem var Wolfram Sievers, generalsekretær i forskningsstiftelsen Ahnenerbe, en avdeling av SS som primært hadde til formål å dokumentere ariernes overlegenhet over andre raser. Sievers hadde vært sentral i opprettelsen av en jødisk skjelettsamling i 1943. 86 Auschwitz-fanger – 29 kvinner og 57 menn – ble håndplukket til å inngå i samlingen. De utvalgte ble gasset til døde i et spesialkammer og sendt til et anatomisk institutt i Strasbourg, der de etter planen skulle prepareres. Prosjektet ble aldri fullført. Ved frigjøringen av Strasbourg i 1945 fant allierte soldater de 86 likene i tanker med formalin. Wolfram Sievers var en av sju tiltalte som fikk dødsstraff under legeprosessen.

1961: Tanganyika erklærte seg uavhengig av Storbritannia. Territoriet hadde vært en del av Tysk Øst-Afrika siden 1885, sammen med det nåværende Rwanda og Burundi. Etter 1. verdenskrig måtte Tyskland i henhold til Versaillestraktaten avstå alle sine kolonier i Afrika. Rwanda og Burundi kom inn under belgisk styre, mens Tanganyika ble overdratt til britene. På dagen et år etter uavhengighetserklæringen i 1961 proklamerte Tanganyika seg som republikk. Under ledelse av president Julius Nyerere ble territoriet slått sammen med øygruppen Zanzibar i 1964. Det nye landet fikk navnet Tanzania.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse