Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
08 desember 2018 05:56
Del på Facebook

1881: En av de alvorligste teaterbrannene i europeisk historie brøt ut i Ringtheater i Wien. Katastrofen inntraff under en oppføring av Jacques Offenbachs opera «Hoffmanns eventyr», som det året gikk sin seiersgang over Europas operascener. Brannen ble antent da en scenearbeider skulle tenne noen gasslamper foran scenen, men kom i skade for å sette fyr på en kunstig sky som inngikk i scenedekorasjonene. Ulike kilder oppgir fra 384 til mer enn 800 omkomne i brannen. Ifølge tidens skikk i Wien skulle alle offentlige bygninger ha dører som vendte innover. Dette førte til at den skrekkslagne mengden presset forgjeves mot dørene for å komme ut. Mange skal også ha mistet livet da folk kastet seg fra de brennende balkongene i panikk, og landet med knusende tyngde på dem som var fanget nedenunder. Teateret brant ned til grunnen.

1904: Norges første kommersielle grammofonplate ble spilt inn i to av rommene på Grand Hotel i Kristiania. Artisten var den populære barbereren og revyskuespilleren Adolf Østbye, som leste inn monologen «Parodi paa Terje Vigen». Østbye hadde gjort sine første lydinnspillinger på voksruller (fonograf) allerede i 1899. Ifølge Nasjonalbibliotekets lydarkiv ble voksruller og grammofonplater lenge innspilt parallelt, inntil platene vant fram som det enerådende medium på markedet. Den historiske innspillingen på Grand foregikk i regi av Brødrene Johnsen A/S, som bl.a. hadde agentur på plater fra His Masters Voice i Norge. Østbyes «Parodi paa Terje Vigen» er tilgjengelig for streaming og nedlastning fra nettet.

Lennon og Ono i «bed-in» for fred i Amsterdam i 1969. By Nationaal Archief, Den Haag, Rijksfotoarchief: Fotocollectie Algemeen Nederlands Fotopersbureau (ANEFO), 1945-1989 - negatiefstroken zwart/wit, nummer toegang 2.24.01.05, bestanddeelnummer 922-2305 (Nationaal Archief) [CC BY-SA 3.0 nl (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/deed.en)], via Wikimedia Commons1980: John Lennon ble skutt og drept i New York av en mentalt forstyrret mann. Nyheten om det meningsløse drapet ble først annonsert på TV-kanalen ABC midt under en fotballkamp.

Kommentator Howard Cosell avbrøt sitt referat fra oppgjøret mellom New England Patriots og Miami Dolphins med ordene:
«Ja, vi er nødt til å si det. Husk at dette bare er en fotballkamp, det spiller ingen rolle hvem som vinner eller taper. Vi har fått melding om en usigelig tragedie fra ABC News’ kontor i New York City: John Lennon, den kanskje mest berømte av alle i The Beatles, skutt to ganger i ryggen utenfor bygården sin på West Side i New York, brakt til Roosevelt Hospital, død ved ankomst. Vanskelig å gå tilbake til kampen etter den nyhetsmeldingen, men det er vår plikt, så vi må gjøre det.»

Wikipedia:
John Winston Lennon (endret til John Ono Lennon etter inngått ekteskap med Yoko Ono) (født 9. oktober 1940 i Liverpool, død 8. desember 1980), bedre kjent som bare John Lennon, var låtskriver, vokalist og gitarist i det verdensberømte bandet The Beatles.

Blant de mest kjente sangene fra Beatles-perioden er «I Want to Hold Your Hand», «Help!», «Norwegian Wood», «Strawberry Fields Forever», «Lucy in the Sky with Diamonds», «Come Together» og «Across The Universe». Kjente sanger fra solokarrieren er «Give Peace a Chance», «Imagine» og «Happy Xmas (War Is Over)».

Lennon gjorde seg bemerket som politisk aktivist, kunstner og forfatter. Han var først gift med Cynthia Powell, men forlot henne til fordel for den japanske avantgarde-kunstneren Yoko Ono i 1969.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse