Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
01 desember 2018 05:55
Del på Facebook
By Walt Disney Pictures for the US government. (Youtube video) [Public domain], via Wikimedia Commons
By Walt Disney Pictures for the US government. (Youtube video) [Public domain], via Wikimedia Commons

1934: Den sovjetiske partisekretæren Sergej Kirov ble myrdet i Leningrad. Drapet utløste massearrestasjoner og påfølgende rettssaker mot ledende medlemmer av kommunistpartiet. Den omfattende utrenskningen i partiets rekker var beordret av Stalin, og har gått inn i historien under betegnelsen Moskvaprosessene. Nærmere 50 personer fikk dødsdom under prosessene. Ifølge Store norske leksikon dannet rettssakene likevel bare høydepunktene i en utrenskning som rammet millioner av mennesker, og som særlig var rettet mot partiveteraner med fartstid tilbake til revolusjonen i 1917. Historikere har spekulert på om Stalin selv kan ha beordret drapet på Sergej Kirov, som et påskudd til å konsolidere sin makt i kommunistpartiet.

1948: Donald Duck & Co kom ut for første gang i Norge. Tegneserien om Donald og de andre figurene i Andeby hadde gått som striper i norske publikasjoner siden 1936, men fikk nå sitt eget blad som kom ut ukentlig. Ifølge Wikipedia var heftet på bare 20 sider på grunn av papirrasjoneringen. Halvparten av sidene var dessuten trykt i svart/hvitt. Bladet kostet 50 øre, og bød blant annet på en historie om Donalds innsats som frivillig brannmann. Premierenummeret fra 1. desember 1948 har i dag betydelig samleverdi. I 2014 gikk et strøkent eksemplar under hammeren for 122.500 kroner.

1976: Talkshowverten Bill Grundys famøse intervju med Sex Pistols gikk på direktesendt TV i England. Grundy ledet aktualitetsmagasinet «Today», og hadde invitert bandet for å kaste lys over den spirende punkbevegelsen. Under sendingen la 53-årige Grundy ikke skjul på sin forakt for de unge punkerne. Til sist sprakk det for gitarist Steve Jones, som overøste programlederen med skjellsord. Bannskapen i beste sendetid vakte rasende reaksjoner fra seerne, og førte til at Grundy ble suspendert. Få uker senere besluttet Thames Television å ta «Today» av lufta. Om skandalen var god reklame for Sex Pistols, ble den ødeleggende for TV-karrieren til Bill Grundy. Han var senere å se i stadig mer ubetydelige programposter, inntil han til sist forsvant fra skjermen. Bandet Television Personalities ga ut en singel i 1979 med tittelen «Where’s Bill Grundy Now?».

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse