Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
26 november 2018 05:55
Del på Facebook
D/S Donau. Foto: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/Donau_NDL.jpg
D/S Donau. Foto: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/Donau_NDL.jpg

1917: National Hockey League (NHL) ble stiftet i Montreal. Opprinnelig besto ligaen av fem profesjonelle klubber som alle var canadiske. En av dem var uheldige Montreal Wanderers, som gikk i oppløsning etter bare fire kamper av den første NHL-sesongen. Klubben var allerede i en sportslig krise etter fire strake tap, og fikk dødsstøtet da hallen deres brant ned i januar 1918. Fra 1924 ble NHL utvidet med amerikanske klubber. National Hockey League er i dag den mest prestisjefylte ishockeyligaen i verden, og omfatter 31 klubber fra Canada og USA. To av dem, Montreal Canadiens og Toronto Maple Leafs, var med på å stifte ligaen i 1917.

1939: Tina Turner ble født i Tennessee under navnet Anna Mae Bullock. Hun gjorde sin første sceneopptreden med Ike Turner i 1958, og gjennom de neste to tiårene oppnådde ekteparet stor suksess med hits som «A Fool in Love», «It’s Gonna Work Out Fine», «River Deep – Mountain High» og «Proud Mary». Paret ble skilt i 1978. Tina Turners karriere fikk en ny vår i 1984 med albumet «Private Dancer», som solgte i 20 millioner eksemplarer og gjorde henne til en av 1980-tallets største stjerner. I 2008 feiret Turner sine 50 år i musikkbransjen med å legge ut på verdensturné. Året etter annonserte hun at hun trakk seg tilbake fra turnélivet for godt. Turner har vært bosatt utenfor Zürich siden 1994, og ble sveitsisk statsborger i 2013. En musikal basert på livet hennes skal ha premiere i London i mars 2018.

1942: Det tyske transportskipet «Donau» forlot utstikker 1 ved Amerikalinjens kai i Oslo. Om bord i skipet var 532 norske jøder som var blitt arrestert og overlevert til tyskerne for deportasjon. 302 av de deporterte var menn, 188 kvinner og 42 barn. Skipet gikk til Stettin i det nåværende Polen, før fangene ble fraktet videre med tog til utryddelsesleiren Auschwitz Birkenau. Bare ni menn fra denne transporten skulle overleve 2. verdenskrig. Samme dag ble ytterligere 26 norske jøder sendt til Auschwitz med skipet «Monte Rosa». Av de totalt 767 norske jødene som ble deportert fra til tyske utryddelsesleirer, overlevde 30. «Donau» ble senket av sabotører i januar 1945. Skipsklokken fra fartøyet er i dag utstilt på HL-senteret på Bygdøy.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse