Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
21 november 2018 05:55
Del på Facebook

1694: Filosofen og forfatteren François-Marie Arouet, bedre kjent som Voltaire, ble født i Paris. Voltaire er blitt stående som et av de store navnene fra Opplysningstiden i Europa, og tankene hans kom til å få innflytelse både på den franske og den amerikanske revolusjon. Til hans mange blendende egenskaper hørte en arbeidskapasitet utenom det vanlige. Voltaire skrev i alle tenkelige sjangere, fra dikt, skuespill og romaner til essays, historiske verker og vitenskapelige avhandlinger. Foruten et mastodontisk forfatterskap, som skal omfatte mer enn 2000 titler med stort og smått, etterlot han seg rundt 20.000 brev. En av forklaringene på franskmannens hvileløse virketrang kan ha vært hans lidenskap for kaffe. Briten Antony Wild opplyser i boka «Coffee: A Dark History» at Voltaire kunne helle i seg fra 50 til 72 kopper kaffe daglig.

1916: HMHS «Britannic» forliste i Egeerhavet, etter enten å ha gått på en tysk sjømine eller blitt truffet av en torpedo. «Britannic» var et søsterskip av «Titanic», og opprinnelig bygd som et av tre luksuriøse passasjerskip i rederiet White Star Lines såkalte Olympic-klasse. Skipet var sjøsatt i februar 1914. Kort etter utbruddet av 1. verdenskrig ble det rekvirert som hospitalskip av den britiske marinen, og satt i trafikk mellom Storbritannia og Tyrkia for å bringe sårede soldater hjem fra kampene i Midtøsten. 1065 personer var om bord da «Britannic» ble rystet av en voldsom eksplosjon om morgen den 21. november 1916. 55 minutter senere gikk skipet ned. Takket være en effektiv evakuering med livbåter, mistet bare 30 mennesker livet i forliset. Ifølge Wikipedia var «Britannic» det største skipet som gikk tapt under 1. verdenskrig.

1976: Spillefilmen «Rocky» hadde premiere i New York. Den til da ukjente skuespilleren Sylvester Stallone hadde selv skrevet historien om bokseren og pengeinnkreveren Rocky Balboa, og hans vei til verdensmestertittelen i tungvektsboksing. Stallone skal ha fått ideen til intrigen da han så Muhammad Ali bokse mot Chuck Wepner i Ohio i mars 1975. Etter kampen gikk han hjem og skrev manuskriptet i løpet av tre og et halvt døgn. Han var innom flere filmselskaper før han fikk napp hos United Artists, som så for seg en Robert Redford, Burt Reynolds eller James Caan i tittelrollen. Stallone nektet imidlertid å selge filmrettighetene til historien med mindre han fikk spille hovedrollen selv. «Rocky» kostet bare en drøy million dollar å lage, et minimalt budsjett i Hollywood-sammenheng selv i 1976. Filmen ble nominert til ti Oscar-priser og vant tre.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse