Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
17 november 2018 05:55
Del på Facebook
Innvielsen av Suezkanalen. Fra Wikimedia Commons
Innvielsen av Suezkanalen. Fra Wikimedia Commons

1869: Suezkanalen i Egypt ble innviet etter elleve års byggearbeider.

Det er anslått at 1,5 millioner arbeidere var involvert i byggingen, og at 120.000 av dem omkom under arbeidene. Det gjør kanalen til et av de mest dødbringende byggverkene i moderne historie. Til sammenligning gikk fem liv tapt under byggingen av Empire State Building, og bare ett i Eiffeltårnet. Kanalbygging har vist seg å være en uhyre farlig virksomhet. Kvitsjøkanalen (også kjent som Hvitehavskanalen, åpnet 1933) skal ha kostet 12.000 liv å få ferdig, og Panamakanalen (1914) mer enn 30.000. De høye dødstallene skyldtes dels utbrudd av malaria blant arbeiderne. Også i vår tid kan konstruksjonsarbeider medføre store tap av menneskeliv. En prognose går ut på at 4000 personer vil miste livet i arbeidene med å bygge anleggene som skal huse fotball-VM i Qatar i 2022.

1894: Hotellverten H.H. Holmes ble arrestert i Boston.

Holmes blir ansett som et av de tidligste kjente eksemplene på seriemordere i USA. Han begikk trolig sitt første drap i 1891, men hans makabre virksomhet skal ha nådd et høydepunkt under verdensutstillingen i Chicago i 1893. Holmes drev da hotell i byen, i en labyrintisk bygning han hadde innredet som et skrekkabinett. Blant annet hadde han sørget for lydtette vegger og lagt gassledninger inn til flere av rommene. Holmes tilsto drap på 27 mennesker, de fleste av dem kvinner, men politiet hadde mistanke om at antallet var langt høyere. Han ble henrettet i 1896. Journalisten og forfatteren Erik Larson fortalte Holmes’ historie i dokumentarboka «The Devil in the White City» (2003). Leonardo DiCaprio eier filmrettighetene til boka, og planlegger en filmatisering i samarbeid med Martin Scorsese.

2003: Filmskuespilleren Arnold Schwarzenegger avla ed som guvernør i California.

Schwarzenegger hadde begynt sin karriere som kroppsbygger, og innvandret fra Østerrike til USA i 1968. Ifølge eget utsagn hadde han sympatisert med det republikanske partiet siden han hørte Richard Nixon i en TV-debatt samme år. Som guvernør la han seg først på en knallhard linje overfor Californias demokratisk dominerte delstatsforsamling, men med tiden ble hans holdning mer samarbeidsorientert og moderat. Han ble sittende i guvernørembetet til januar 2011. Arnold Schwarzenegger er blant republikanerne som åpenlyst har kritisert president Donald Trump.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse