Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
09 november 2018 05:55
Del på Facebook
Charles De Gaulle til høyre. By Gnotype (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons
Charles De Gaulle til høyre. By Gnotype (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

1938: Den tyske diplomaten og ambassadesekretæren Ernst Eduard vom Rath døde i Paris, to dager etter at han var blitt skutt i magen av den 17-årige, polske jøden Herschel Grynszpan. Attentatet var angivelig en hevn for at medlemmer av Grynszpans familie var blitt deportert fra Tyskland. Få timer etter vom Raths død holdt propagandaminister Joseph Goebbels en tale i München der han erklærte at det «ikke ville være overraskende» om det tyske folk ble så opprørt over drapet at det tok loven i egne hender, og svarte med å vandalisere jødiske forretninger, synagoger og forsamlingshus. Natten som fulgte gikk nasjonalsosialistisk milits til angrep på jødiske eiendommer over hele Tyskland. 90 mennesker mistet livet under herjingene, som er gått inn i historien under navnet Krystallnatten.

1970: Charles de Gaulle døde i sitt hjem i landsbyen Colombey-les-Deux-Églises i det nordøstre Frankrike. De Gaulle var statsminister i Frankrike fra 1944 til ’46 og president fra 1959 til ’69. I løpet av sin karriere hadde generalen to ganger trukket seg tilbake til landeiendommen i Colombey i påvente av nye kallelser fra fedrelandet. Etter avgangen som president i april 1969 søkte han seg enda en gang til Colombey, der han gikk i gang med å diktere memoarene sine til en sekretær. På forhånd hadde han utgitt sine erindringer fra krigen i tre bind. De Gaulle planla nå tre nye bind som skulle dekke etterkrigstiden, men rakk bare å fullføre første bind før han døde. President Pompidou bekjentgjorde hans bortgang i fransk TV med ordene: «General de Gaulle er død. Frankrike er blitt enke.»

1989: Berlinmuren falt, 28 år etter at den var blitt reist av myndighetene i DDR for å hindre masseflukt over grensen til Vest-Tyskland. Høsten 1989 hadde DDR-borgernes krav om reisefrihet tiltatt i styrke, og gitt seg utslag i demonstrasjoner og sivil uro. Om ettermiddagen 9. november holdt politbyråmedlemmet Günter Schabowski en pressekonferanse der han varslet at endringer i utreisereglementet var nær forestående. Klokken 22.42 om kvelden meddelte nyhetsankeret i den vesttyske TV-kanalen ARD: «I dag er en historisk dag. Myndighetene i Øst-Tyskland har nettopp erklært at landets grenser åpnes med øyeblikkelig virkning.» Utover natten trengte horder av østberlinere seg forbi vaktene ved de seks grenseovergangene til Vest-Berlin, der de ble mottatt av jublende folkemasser.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse