Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
04 november 2018 05:55
Del på Facebook
Sigmund Freud. Max Halberstadt [Public domain], via Wikimedia Commons
Sigmund Freud. Max Halberstadt [Public domain], via Wikimedia Commons

1899: Sigmund Freuds bok «Drømmetydning» (originaltittel: «Die Traumdeutung») kom ut i Wien. I boka, som hører til Freuds tidlige forfatterskap, lanserer psykiateren sin teori om drømmene som et vindu til den menneskelige underbevisstheten. Blant annet hevder han at drømmene er uttrykk for ønsker som er for tabubelagte til at vi kan erkjenne dem i våken tilstand. Til tross for en noe treg etterspørsel – førsteopplaget på 600 eksemplarer tok åtte år å selge ut – er boka blitt stående som en av Freuds klassikere. Forestillingen om at drømmer kan tydes har fulgt menneskeheten siden oldtiden. I litteraturen finner vi det tidligste eksempelet på det i Gilgamesj-eposet, som trolig ble nedskrevet omkring 2000 år før vår tidsregning.

1924: Nellie Tayloe Ross ble valgt til guvernør i Wyoming. Hun ble dermed den første kvinnelige guvernøren i USAs historie. Nellie Tayloe Ross var enke etter William Ross, som hadde vært guvernør i Wyoming til sin død i oktober 1924. Foran nyvalget som skulle holdes måneden etter, lot hun seg overtale til å stille som kandidat for det demokratiske partiet. Hun vant valget med god margin. Ross stilte også til gjenvalg i 1926, men tapte hårfint. I 1933 ble hun utnevnt til den første kvinnelige direktøren for det amerikanske myntverket. Hun ble sittende i stillingen i 20 år. Da Nellie Tayloe Ross døde som 101-åring i 1977, var hun ifølge Wikipedia den eldste eksguvernøren i USA.

2013: Tre mennesker ble drept da en mann kapret Valdresekspressen på fylkesvei 53 mellom Årdal og Tyin. Gjerningsmannen, en 31 år gammel asylsøker fra Sør-Sudan, knivstakk bussjåføren og to passasjerer til døde. Brannvesen og ambulansepersonell nådde fram til den kaprede bussen før politiet, og pågrep gjerningsmannen på stedet. Ifølge VG døde kapreren i 2014 etter å ha hoppet fra taket på Bergen fengsel. Kapringen av Valdresekspressen var den andre med dødelig utfall som rammet busselskapet i løpet av ti år. I 2003 ble sjåføren drept med kniv da en mann kapret bussen ved Fagernes. Fagernes-kapreren hadde også drept en asylsøker på et asylmottak i byen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse