Fra Nordmøre Museums fotosamlinger.

I dagens lokale tilbakeblikk har vi funnet et postkort med motiv fra dampskipsbryggen, Kirkelandet allmenning på Kirkelandet i Kristiansund. På bildet ser vi D/S Ganger Rolf og D/S Mørejarlen, liggende langs pir og kaianlegg.

Fra Wikipedia:

«Begge skip tilhørte Nordmør Dampskibsselskab, som var var et rederi med hovedkontor i Kristiansund. Rederiet ble konstituert 29. desember 1902, og fra 1. januar 1903 ble rutene og de seks skipene til Christiansunds Dampskibsselskab overtatt.

Rederiet kjøpte samme år DS «Tourist» som kunne ta 120 passasjerer. I 1906 ble nybygget DS «Øren» levert, og i 1909 «Driva». I februar 1915 fikk rederiet overlevert nybygget DS «Surendalsfjord» som var ment å settes inn i rute mellom Kristiansund og Sunndalsøra i forbindelse med utbyggingen av Aura-kraftverket. DS «Surendalsfjord» var med sine 440 bruttoregistertonn rederiets største skip, men første verdenskrig førte til stopp i Aura-utbyggingen, og skipet ble allerede juli 1916 solgt til Russland.

Under første verdenskrig ble også skipene DS «Mørejarlen» og DS «Christiansund» solgt for å gjøre rederiet gjeldfritt. Selskapet drev rutetrafikk i Nordmøre og Romsdal samt en rute til Trondheim. I 1920 ble rederiets 7 gjenværende skip overtatt av det nyopprettede fylkesrederiet Møre Fylkes Ruteselskap (MFR) for 1 050 000 kroner. I 1947 endret MFR navn til Møre og Romsdal Fylkesbåtar (MRF).
Rederiets skorsteinsmerke var sort skorstein med et gult belte omgitt av smale hvite linjer over og under.»

Bildet er datert 1905.

Fra Nordmøre Museums fotosamlinger.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format, tilknyttede artikler og med kinoprogrammet i Kristiansund i tillegg.

Relevant innhold

Annonse