Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Steinar Melby
Lokalhistorie
24 november 2017 12:35
Del på Facebook
Bilde fra Fra Nordmøre Museum sine fotosamlinger
Bilde fra Fra Nordmøre Museum sine fotosamlinger

I dagens lokale tilbakeblikk, har vi funnet et bilde fra tidlig 1900-tall, som viser et parti fra Øvervågen, med Freiveien til venstre, og jod-fabrikken til høyre for denne. Ellers så ser vi flere seilbåter liggende fortøyd inne i Vågen, blant annet nær Freiveien, samt nær Mellemverftet til høyre.

I forgrunnen ser vi bygningene til "Berghs Jodfabrikk" med Freiveien i venstre forgrunn. I høyre bildekant ser vi Fladsethbrygga og Mellemværftet. Bygningene vi kan se i venstre bildekant er bl.a. første bygget til Goma fabrikker ("Smørfabrikken") og "Bersåsbrygga" ved Naustkroken. Blant fartøyene i opplag ser vi galeasen "Nicolay H. Knudtzon" Mellemværftet med Fladsethbrygga, som på den tid fungerte som naust for "Sjømannshjemmet" i Kranaveien, eller "Nyveien" som den opprinnelig het.

Vi ser kjente elementer fra verftet, Bekkhuskaia, maskinverkstedet, bolighuset og materialbrygga. Legg merke til det store pulttak av bølgeblikk i rettvinkel på skuret som sto sør for maskinverkstedet. Under dette taket ble trolig jakt "Fosna" bygd. Den ble sjøsatt i 1914. Her ser vi at fundamentene til Jonas Eriksenbrygga er ferdigmurt.

Brygga sto ferdig i 1915, så bildet er trolig tatt i løpet av det foregående året. Legg merke til en del av småfartøyene, bl.a. en slags boligpram med pipe. Her ser vi det som må være en engelsk seiltråler. Navnet kan muligens leses på originalnegativen, men er ikke leselig her. Legg merke til lekteren med flaktak. På den tida var produksjonen ved Jodfabrikken opphørt og området ble i mange år brukt til tønneopplag, kasseopplag og sildesalting. Slike store stabler var eventyrlige lekeplasser for barn, de lagde seg tunneler og hemmelige rom i stablene, usynlig fra utsiden og ikke helt ufarlig hvis stabelen raste.

Fra Nordmøre Museum sine fotosamlinger

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse