Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Paul Andreas Hofseth
Ytring
18 oktober 2018 13:12
Del på Facebook
Illustrasjon: Møreaksen AS
Illustrasjon: Møreaksen AS
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Beste illustrasjon for den økende motstanden mot Møreaksen er den Moldebaserte Facebook-siden «Møre uten Møreaksen». Medlemstallet har økt til over 4500. De fleste foretrekker Romsdalsaksen, andre fortsatt fergedrift, men bærebjelken er motstanden av den totale løsningen Møreaksen medfører.  En annen slik side med opphav i Vestnes, har ca. 3400 medlemmer. Aktiviteten er omfattende, og diskusjonene tidvis friske.  

Møreaksen omfatter undersjøisk tunnel mellom Vestnes og Otrøya og bru over Julsundet til fastlandet, samt veg som binder nevnte sammen. Løsningen medfører at trafikantene, regnet fra Lønset, må kjøre til Julsund, kjøre Møreaksen, og deretter koble seg til E136.

Politikerne og Statens Vegvesen er nå enig om felles veg for E39 (stamvegen) og E136 (”Eksportvegen”) mellom Digernes og Ørskogfjellet. Derved er de konkrete punktene like nedenfor alpinanlegget på Ørskogfjellet og Lønset omforente.

Mange i Molde misliker sterkt firefelts motorveg i byens fineste område øst for sentrum,  mens andre trekker på smilebåndet  av at vegen kombineres med minst 6 rundkjøringer. Den svært lange og dype undersjøiske tunnelen som med sine to løp får samlet lengde 4 ganger Ellingsøytunnelen og Valderøytunnelen til sammen, mens behovet for stabilitet er årsaken til dimensjoneringen av Julsundbrua – ikke kapasiteten. Firefelts motorveg behøves ikke i Molde, og slett ikke dersom Romsdalsaksen velges.

«Bypakke» med tunnel bak/under Molde inngår ikke i Møreaksen, men får trafikanter på gjennomreise kjøre gratis gjennom tunnelen på sin ferd mot Nordmøre eller Sunnmøre? Selvsagt ikke. Tilknytning mellom den undersjøiske tunnelen mot E136 medfører også store kostnader uansett alternativ.

Foruten de fysiske løsningene og bompenger, fryktes at unødvendig høye kostnader til bygging og senere drift/vedlikehold for kryssing av Romsdalsfjorden kan medføre at andre viktige prosjekt i fylket blir kraftig forsinket eller droppet. Denne forståelsen har Nordmøringene hatt lenge – og nå siger den inn også på Sunnmøre.  

Mer enn 6400 personer har underskrevet krav om utredning av Romsdalsaksen, og på en stor forbrukerundersøkelse som ga ca. 4200 svar gjennomført av Romsdals Budstikke i vår, fikk «fortsatt fergedrift» ca. 11 % tilslutning og «vet ikke» ca. 2 %. Om resten omgjøres til 100 % – foretrakk 1 av 3 Møreaksen og 2 av 3 møringer foretrekker Romsdalsaksen. Andre avisundersøkelser viser lignende resultat.

Norges Lastebileier-Forbund (NLF) har tydelig markert sin støtte til RA og det samme har flere politiske parti og lister gjort. Det gledelige er at vi aner litt bevegelse også i de store partiene. Venneflokken vokser, og stadig nye personer engasjerer seg til fordel for Romsdalsaksen.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse