Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Ketil S. Andersen
Ytring
20 juli 2018 10:55
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: AP Photo / Emilio Morenatti / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: AP Photo / Emilio Morenatti / NTB scanpix
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TKs leder tar 27. juni opp at «Ap er i ferd med å meisle ut en ny innvandringspolitikk». Ap begynner å innse at befolkningen ønsker en annen politikk enn det Ap står for og den har for lengst begynt å vende seg mot andre partier. Avisen forteller nå om NAV-sjefens rop om hjelp. «Integrasjon og yrkesdeltakelse må bli bedre. Frykter kutt i velferdsordninger. Migrasjon må holdes i sjakk». Vi vet at velferdsstaten trues av masseinnvandring (Brochmann-utvalget).

Det har de siste 30 årene vært en stor strøm av migranter fra Asia og Afrika til Europa. Dette blir gjerne diskutert som om det var et akutt problem, hver gang i form av en båt med flyktninger i havsnød og man spiller på følelser, og ikke som en vedvarende, global situasjon som det utvilsomt er. I Nigeria er det snart 200 millioner mennesker og antallet øker eksponentielt, med en snittalder på under 20 år. Folketallet er firedoblet de siste 50 år. Kvinnene føder i snitt 5,6 barn. I Afghanistan er tallet 8! (jf. Aftenposten). Man føder altså et stort antall barn, men landene har åpenbart ikke de tilbudene som unge mennesker trenger, derfor søker disse seg til paradiset Europa, som de trolig hører gode ord om fra de som allerede har reist. Dette underliggende problemet kan ikke løses ved hjelp av migrasjon og innvandringspolitikk. Tvert i mot vil migrasjonen akselerere om man ikke gjør noe med årsaken. Man bruker ikke ressursene effektivt ved å prøve å integrere migrantene i høykostland og man vil kanskje kunne hjelpe 1000 ganger flere ved å bruke de samme pengene til å gi hjelp der de er. Dette er også viktig i lys av klimaspørsmålet ettersom alle typer utslipp er proporsjonalt med befolkningsmengden på jorda.

Tvert i mot skapes det nye problemer som følge av at samfunnet har tatt i mot langt flere enn det har greid å integrere og gi tilbud til. Til og med Sosialdemokratene i Sverige begynner å se at de har tatt feil. Sverigedemokratene er nå det nest største partiet på flere meningsmålinger.  Politiet forteller om et femtitalls no-go soner. 134 mennesker drept i skyteepisoder de siste 7 årene, senest en i Malmø og to i Ørebro den 3. juli. I Norge var det Holmlia i Oslo som sist opplevde skyting og er et blitt et senter for organisert kriminalitet. Arendal hadde nylig gjengslagsmål og bråk. Volden blir råere og utøverne yngre. «Åsted Norge» på TV2 kunne vise gjenger med 13-14 åringer som herjet rundt i Oslo på sen kveldstid. De visste åpenbart at de ikke hadde noe å frykte fra politiet, for makan til språkbruk… Det har nylig vært en skoledebatt hvor vi hører om mistilpassede elever som ikke synes de får nok respekt fra læreren. Vi har sett mange eksempler på at traumatiske personer begår grove voldshandlinger fordi helsevesenet ikke har hatt kapasitet til å ta seg av dem. Alle er selvsagt ikke slik, men dette er tydeligvis et voksende problem.

Hvordan kan vi alternativt hjelpe migrantene, som for det meste er unge menn uten utdannelse, uten å gamble med fremtiden til samfunnet som våre barn og barnebarn skal leve i og sette de verdiene som er utviklet over mange generasjoner, på spill? Jeg har sans for Jens Stoltenbergs uttalelse: «Vi må skape og dele». Vi kunne kanskje hjelpe dem med å skape? «Gi en mann en fisk og han har mat resten av den dagen. Lær ham å fiske og han har mat for resten av livet». Kanskje man kan etablere en ny stat på Afrikas kontinent? Et stort areal kan kjøpes eller leies, hvor migrantene kan få bygge sitt eget velferdssamfunn, finansiert og styrt av EU inntil man greier å styre selv, med industri, skoler og sykehus, med opplæring i yrker og familieplanlegging. Utviklingen i De forente Arabiske Emirater de siste 40 årene viser at dette er fullt mulig. Samtidig må all erfaring fra tidligere uhjelpsprosjekter brukes til å velge gode strategier.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 16 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse