Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Berge
Ytring
06 september 2017 13:49
Del på Facebook
Steinar Berge. Foto: Aage G. Sivertsen / KSU.NO
Steinar Berge. Foto: Aage G. Sivertsen / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette har vært et mysterium for meg. Det har vært brukt av flittige avisskribenter i Molde som argument mot det jeg har skrevet om et lokalsykehus, både for byen Kristiansund og Nordmøre. ”Alle” på Nordmøre vil ha fellessykehus slår de fast: Kristiansund bystyre, alle partiene på fylkestinget, alle kommunene på Nordmøre representerte ved ordfører og rådmannskollegiet (Orkidé), Kom-Vest og til og med noen toneangivende leger ved Kristiansund sykehus! Den store demonstrasjonen for lokalsykehus i Kristiansund med oppimot 10.000 deltakere hadde plakater med krav om fellessykehus!! Ble denne demonstrasjonen kuppet med slike plakater? Det er med  dette bakteppet vanskelig å argumentere for lokalsykehus i Kristiansund. Førsteamanuensiser ved Høyskolen i Molde hevder at ”hele Nordmøre” ville ha fellessykehus, men de hevder samtidig at nordmøringene begynt å sutre da de fikk det som de ville.

Jeg tror årsaken til dette er såkalte ”konsulenter” eller ”rådgivere”, som kler seg ut som ”eksperter”. Jeg tror at roten til ukvalifiserte og inkompetente ”råd” om at kommunepolitikerne burde gå for fellessykehus, var å finne i kommunikasjonen som Kristiansunds tidligere ordfører beleilig hadde slettet. Det var den gangen da lokalisasjonen for fellessykehuset mot formodning ble Hjelset og ikke Storbakken.

Det er grodd opp et utall konsulentfirmaer i Norge som gir råd i øst og vest mot klekkelig betaling. Men hva er kvalifikasjonene til disse ”ekspertene”? For å ta et par nærliggende eksempler: Bjarne Håkon Hanssens bakgrunn er skolelærer. Han var stortingsrepresentant for Ap, landbruksminister, arbeids- og inkluderingsminister, helseminister, så seniorkonsulent i First House fra 2010 og før han gikk over til konsulentfirmaet Kruse Larsen i 2016. Det andre eksemplet er Jan-Erik Larsen. Hans bakgrunn er journalist og leder i A-pressen, statssekretær ved Statsministerens kontor to ganger, spesialrådgiver for Aps stortingsgruppe, også han var seniorrådgiver i First House 2010 før han startet  konsulentfirmaet Kruse-Larsen, i 2015.

I et nøtteskall er disse ”konsulentene” og ”rådgiverne”  folk som kjenner og er venner med mange som sitter i sentrale maktposisjoner der beslutninger blir tatt. De er slett ikke eksperter på det de konsulterer og gir råd om, de er kort og godt lobbyister som profiterer rikelig på kjennskap om beslutningsprosessene og vennskap med dem som tar beslutningene.

Så kan man bare lure på hvilket konsulentfirma det styrende partiet i bystyret tok kontakt med. Det er mange å velge mellom, men det er nok ganske sikkert at konsulentene ikke tok høyde for at det kom regjeringsskifte ved stortingsvalget i 2013 og nye beslutningstakere. For å vri litt på et sitat fra Otto von Bismarck, ”jernkansleren” i Tyskland: ”Den som vet hvordan politikk og pølser lages, vil ikke få en rolig natt”.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse