Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Arne Grødahl
Ytring
02 mai 2017 23:28
Del på Facebook
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Intervjuet som ble gjort med meg og publisert i Tidens Krav har vakt oppsikt, spesielt hos NML sin førstekandidat til Stortinget. Det gjør at han i ksu.no presenterer en politisk analyse av det han mener er nytt og sin tolkning av hva jeg mener og hva i i Arbeiderpartiet som har ført til at jeg mener det jeg mener.

For det første. Intervjuet som ble gjort med meg inneholder intet nytt for dem som har fulgt med i sykehussaken.

Vedtaket om fellessykehus er gjort for lenge siden. Plasseringen på Hjelset er heller ingen nyhet. For dem som har fulgt med, så ville man oppfatte at det ikke blant noen politikere på Stortinget så har det vært ytret at dette skal eller kan gjøres om. 

Ingen støtte i Stortinget for å omgjøre vedtaket

Det er heller ikke noen nyhet at det er ønskelig at sykehustilbudet for Nordmøre og Romsdal er ønsket å være minst like godt som nå, også i fremtiden. Derfor sier jeg at dette må vi jobbe hardt for å oppnå. Vi skylder foreldre og barn som er avhengig av sykehustilbud inn i fremtiden faktisk får et fullverdig tilbud også de neste årene og tiårene. Det samme gjelder alle andre funksjoner som ligger inne i dagens sykehus i Romsdal og Nordmøre. At dette av NML sin førstekandidat blir regnet som nytt og en dato å merke seg viser at han ikke har vært engasjert og fulgt med på sykehussaken lenge. Eller det er et valgtaktisk utspill. Hva er så sjansene for å stoppe fellessykehuset ? Ingen Stortingsrepresentant har så langt uttalt at fellessykehuset i Molde skal stoppes. Uansett parti. Det er heller ingen politiker på Stortinget som sier at plasseringen skal gjøres om. Den tanken finnes i NML sin strategi. Nesten ingen andre politikere hevder det samme. Bortsett fra lokallaget til Senterpartiet i Kristiansund. Som også jobber hardt for et best og størst mulig DMS i Kristiansund. Det er bra å kunne ha to tanker i hodet på en gang. Kudos til det lokale Senterpartiet for det. Med andre ord. Det er ikke noen støtte for å få Stortinget på banen for å stoppe fellessykehuset, eller gjøre noe med plasseringen. Det vet dem av oss som har fulgt med.

Rettssaken kan neppe endre plasseringen av det nye fellessykehuset

Betyr dette da at kampen er over? Tja. Vi ligger kraftig under kort tid før dommeren blåser i fløyten når det gjelder en løsning som vi i Kristiansund er fornøyd med. Utenom en slik ekstraordinær handling som Wiik Sørvik tilsynelatende tror på, så er det to faktorer som henger i lufta.

Det ene er rettssaken. Anken skal behandles før sommeren og dom vil foreligge før høsten for alvor setter inn. Vi tapte kraftig i første retsinstans. Denne gangen er andre advokater på saken og jeg skal ikke utelukke at man kan komme til en kjennelse som er annerledes enn første gang. Samtidig så har jeg lest hva eksperter på denne type rett uttaler seg om mulighetene for at en dom vil føre til at stedsplassering vil endres. Det er det ingen så langt jeg har registrert som har tro på. Jeg tror at finner domstolen grunn til kritikk eller påviser lovbrudd i saken, så vil det kunne føre til at direktører kan måtte gå, at styremedlemmer må gå og det kan også gi en skrape til minister Høie. At det skal endre plassering av fellessykehuset, som anken handler om, er mildt sagt tvilsomt. Selv om det ikke kan utelukkes. Det er heller ingen som snakker om å trekke anken.

Det som gjenstår i sykehussaken er finansieringen. Og den skal godtas av Stortinget. Det er avklart at helseforetaket mener at dette kan de bære økonomisk. Foretakets økonomer vil nok også forsøke å sannsynliggjøre dette. Det har skjedd en endring i situasjonen etter at jeg ble intervjuet av Trond Hasselø i TK for en tid tilbake. Det er at det har kommet tall på driften til helseforetaket. Den viser at foretaket den siste måneden nesten går med en million i underskudd pr dag. Dette burde bekymre alle med interesse for pasientbehandling. Spesielt når helseforetaket skal betale ned lånene på det nye fellessykehuset. Dette kan få følger for tilbudet til pasientene, ikke bare i Nordmøre og Romsdal, men også i resten av fylket og i Trøndelag. Derfor burde jo Stortingspolitikerne bruke tid på denne saken. Finansieringen og helseforetakets evne til å bære nye store utgifter. Det er i utgangspunktet ikke noe et Storting normalt har kompetanse til å gjøre. De lener seg til de utredninger som er gjort og som kommer fra helseforetak og minister.

Det hadde nok vært i alle brukere av sykehus i Midt Norge sin interesse at noen utenfor foretak og minister hadde regnet på følgene av å bygge fellessykehuset. Selv har jeg ikke kompetanse til å si at dette ikke går. Samtidig så ser jeg at helseforetaket selv i dag sliter.

Jeg tror det beste som kunne gjøres når det gjelder bygging av fellessykehuset, er at noen tallknusere utenfor foretak og departement tar en gjennomgang for å sjekke ut at bygging av fellessykehuset ikke fører til dårligere pasientbehandling for pasienter i Møre og Romsdal og i Trøndelag. Det må også avklares at bygging av fellessykehus ikke fører til at andre nødvendige investeringer ikke blir skutt ut i tid. Hvis det er tilfelle, så må Stortinget få denne kunnskapen slik at de kan vurdere dette. Dette må være i interesse for alle. Det vi alle er ute etter er et best mulig sykehustilbud for befolkningen. 

AP lokalt har ikke bøyd av for press

Til slutt noen ord om at Kristiansund Arbeiderparti har bøyd av for press fra andre i Arbeiderpartiet. Det er ikke saken. Poenget er at vi skylder befolkningen i Kristiansund og på Nordmøre å sørge for at vi ikke blir fullstendig ribbet hvis fellessykehuset blir bygd. Derfor kampen for størst mulig DMS. Derfor planene om å fylle nåværende sykehusbygg med helserelatert aktivitet også inn i fremtiden. Ambisjonen er å være fremst i landet på eHelse og ny teknologi. Den utviklingen som på,disse områdene skjer nå fort. De som er med fra begynnelsen, vil kunne skape arbeidsplasser og skape helsetilbud med teknologi som gjør at tilbudet blir bedre. Det må,være bra. Dette burde vi gjøre om sykehuset vårt ikke var truet også. Nytenkning og satsning må være bra for byen og regionen. 

Mitt håp for den nærmeste framtiden nå er at man tverrpolitisk og gjerne i samarbeid med næringsliv og andre søker å skaffe kunnskap om hva de store investeringene i fellessykehuset vil bety for sykehustilbudet for pasientene. Om det finnes bedre måter og billigere måter å,gjøre dette på. Det er nå det som det haster å få gjort. Mer enn å gå,til angrep av valgtaktiske årsaker. Nå må kreftene samles om å få kunnskap raskt nok. Samt å dra i samme retning istedet for å komme med rabiate angrep på andre . I de fleste tilfellene vil samarbeid virke best. 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 1 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Terje Sundsbø 21 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrIngen har betvilt at uten Møreaksen så er fergeavløsning til Otrøya og Gossen et fylkeskommunalt ansvar. Men det ingen av ...
Geir Ole Sætremyr 23 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøKorrekt.Uten Møreaksen vil eventuell frgeavkøysing bli eit fylkeskommunalt ansvar.Og, ein fylkeskommune uten økonomisk ryggrad til å gjennomføre dette etter den ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNei, hovedargumentet for Møreaksen er ikke fergefritt til Otrøya og Gossen. I dette innlegget fra Rasmussen viser han til at ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse