Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Aage G. Sivertsen
Artikkel
03 mai 2017 08:30
Del på Facebook
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av alle ting er Kristiansund Sykehus det viktigste Nordmøre har. Vi har mistet store bedrifter innenfor mange bransjer. Sist var det skipsverftet Umoe Sterkoder som måtte legges ned. Nå er det turbulent innenfor oljebransjen. Men uansett hva som skjer: Sykehuset kan vi ikke miste.

Dere er vant til at en leder i en avis er kort og konsis. Denne lederen er den første som blir skrevet i KSU.NO. Den er ikke kort. Det er ikke uten grunn.

Det blåser på Nordmøre. Innimellom er det storm i kastene. Det ser ut som om vinden de siste årene har oppført seg slik den gjør på Smøla. Der den kommer fra alle retninger. Forskjellen er at Smøla går som det gnistrer, mens deler av Nordmøre- og særlig Kristiansund- har mer enn nok med å styre skuta i de verste bygene.

Hvis sykehuset blir nedlagt i løpet av 4-5 år, hvilket dessverre er planen, da er det svart. Alle som kan påvirke denne situasjonen, må ha dette i bakhodet. Politikere bør ikke ta ferie før sykehuset er sikret. Alle forretningsmenn som sitter i posisjon må samarbeide slik at vi kan beholde sykehuset. Man kan ikke sove nå.

Den første seriøse muligheten folket har til å påvirke Nordmøres skjebne, er høstens Stortingsvalg. Det er ikke tilfeldig hva man stemmer denne gangen. Denne erkjennelsen gjør de andre temaene som flyplass, høyskole og regiondebatt til noe sekundært. Men alt henger sammen med alt. Derfor på man være på alerten.

Sykehus kan ikke erstattes

Da skipsverftet Sterkoder trappet ned og til slutt måtte legge ned på 1990-tallet, trodde byens innbyggere på spøkelser. Ja, på midten av 1990-tallet så den ut som en spøkelsesby. Dagens trafikk i sentrum er som en folkefest sett i forhold til den gangen. Da var også eiendomsprisene helt på bunn og man kunne f.eks få kjøpe seg et hotell til 7,5 millioner, Hotell Fosna. Det var dystre tider og byen var definitivt inne i en depresjon. Vi bør unngå den perioden en gang til. 

Arnfinn Kamsvåg, var sammen med sin bror Ivar, pionerene bak Sterkoder. De hadde på det meste rundt 800 ansatte. Ikke rart at folk trodde byen skulle gå dukken da det først ble solgt - og så ble lagt ned. Men så kom den eventyrlige perioden med olje og gass. Da det så som mørkest ut, begynte oljebyen å vokse for alvor.

Sykehuset er ikke bare en bedrift med nesten like mange ansatte som det gamle skipsverftet. Sykehuset er regionens hjerte. Man kan erstatte et skipsverft, man kan erstatte en bedrift som Ello, man kan til og med erstatte store oljerelaterte bedrifter. Men man kan ikke erstatte et sykehus.

Debatten har stort sett dreid seg om akuttfunksjoner, fødselstilbud og om å beholde barneavdelingen. Men vi glemmer kjøp og salg av varer og tjenester. Kristiansund mister ikke bare 600 arbeidsplasser til det nye fellessykehuset, men et betydelig antall arbeidsrelaterte arbeidsplasser. Hvor høyt dette tallet er, vet jeg ikke.

Regjeringsskifte

oien stokkeTidligere ordførere i Kristiansund, Per Kristian Øyen og Harald Stokke er ikke i tvil. Den aller viktigste saken for Nordmøre er å få beholde sykehuset i Kristiansund.Stortingsvalget 11.september er viktigere enn noen gang for Nordmøre. Det er ikke vår oppgave i KSU.no å bestemme hva folk skal stemme. Dessuten er det fire måneder til valget og veldig mye kan skje før den tid. Men denne gangen synes det åpenbart at både Høyre og FrP ikke bør få mange stemmer herfra. Det er mulig de har en politikk som kan være vel så god som den sosialistiske, men det er ikke det saken handler om denne gangen. Nå handler det om livet for Kristiansund og de omliggende kommuner. På den bakgrunn virker det innlysende - akkurat nå - at vi bør få et regjeringsskifte.  

Etter at Helsepartiet forsvant like raskt som det dukket opp, sitter man igjen med noen få alternativer. Man kunne selvsagt være fristet til å gi sin stemme til Rødt. For det er ikke noen partier som kan vise til større engasjement enn Rødt i Kristiansund. Men så var det dette med å få Stein Kristiansen inn på Stortinget. Hvordan skal Kristiansen få 11-12.000 stemmer i Møre og Romsdal?

Et annet alternativ er Nordmørslista. Partiet som ble stiftet på grunn av sykehussaken. De så dagens lys fordi man ville beholde sykehuset. Selvsagt hadde de også andre politiske saker. Blant annet var Nordmørslista det første partiet som sa klart ifra om at de ønsket Nordmøre mot Trøndelag. Men så ble det intern bråk. Steinar Wiik Sørvik er en annerledes politiker. Den profilerte og uredde advokaten har en jobb å gjøre.

Det står om livet

Slik vær og føreforhold ser ut akkurat nå, kan man ikke se bort i fra følgende mulighet:

Arbeiderpartiet vil minimum få 30 % av stemmene. Senterpartiet vil etter all sannsynlighet gjøre et brakvalg. Og her ligger kanskje Kristiansund Sykehus mulighet til å unngå døden.

Hvis Senterpartiet skulle få mellom 15 og 20 % av stemmene, vil de sannsynligvis danne regjering med Arbeiderpartiet og et tredje parti. Da kan Senterpartiet fortelle Jonas Gahr Støre: Dere kan få de tre tyngste og mest prestisjefylte postene: statsministeren, utenriksministeren og finansministeren; Men vi vil ha helseministeren. Og de kan legge til: Vi nekter å legge ned en eneste akuttavdeling.

Det er ikke urealistisk å tro at nettopp dette kan skje. Det er en selvfølge at Senterpartiet vil kreve landbruksministeren. Det vil ikke være ulogisk om partiet, som fremfor noen kjemper for å beholde sykehusene, også gir sine velgere valuta for stemmene.

Man kan håpe på at økonomien for det planlagte sykehuset på Hjelset nekter en utbygging. Dessuten kommer det en anke i sykehussaken i juni som kan være med å påvirke spørsmålet om Kristiansund Sykehus skal få beholde akuttfunksjoner. Rettsaken kan neppe hindre at Hjelset blir utbygd, men for de som har levd noen år: Ingen vet hvilket utfall en rettssak kan få. Og ingen vet hvilke konsekvenser en slik rettssak kan få. Ikke engang nestleder i Arbeiderpartiet i Kristiansund, Arne Grødahl.

Derfor kjære nordmøring: Ikke bestem deg for hvilket parti du skal støtte riktig ennå. La oss se hva de store tunge partiene som Arbeiderpartiet og Senterpartiet er villig til å innrømme når det gjelder sykehussaken i Kristiansund. Et par representanter fra FrP nektet å la seg lede av direktiver fra sitt eget parti. De ble eksludert. Arne Grødahl følger ikke i samme spor. Han sier at omkamp om sykehuset i Kristiansund ikke er aktuelt. Hvis den holdningen står seg, står vi igjen med Senterpartiet som et reelt alternativ. De fikk 24.1 % av stemmene fra Kristiansund ved kommunevalget for to år siden. Et nytt protestvalg kan være på gang. Hvem benytter muligheten? Blir det Rødt, Nordmørslista eller SP? Skal Nordmørslista lykkes, må Nordmøringene vinne i Lotto to ganger. Først må Steinar Wiik Sørvik komme på Stortinget. Så må partiet komme i vippeposisjon. Nå er det slik at Kristiansund har nesten fire ganger flere Lotto-millionærer enn Verdal, men Sørviks mulighet sitter langt inne. Selvsagt er det en rekke oppgaver som er viktig for denne regionen, men denne gangen står det om livet. For nordmøringen handler valget om Kristiansund Sykehus.

 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse