Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
11 oktober 2018 15:10
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

350-kronersgrensen viktig for KrF i budsjettforhandlingene

Nordmenn brukte over 22 milliarder kroner på varekjøp i utenlandske nettbutikker i fjor. KrF lover hard kamp mot regjeringen for å skrote 350-kronersgrensen.

Av de 22 milliarder kronene utgjorde hele 18,4 milliarder kjøp av varer for 350 kroner eller lavere, viser en fersk oversikt fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Motstanden mot terskelgrensen for avgiftsfri netthandel i utenlandske nettbutikker har i lang tid vært stor. I flere partier og i handelsnæringen kan man ikke skjønne at den ikke er fjernet for lengst. Selv i KrF der man har støttet 350-kronersgrensen, vil man nå ha den fjernet.

– KrF vil fortsette kampen mot 350-kronersgrensen, og vi vil prioritere dette i høyt i forhandlingene om statsbudsjettet, sier KrFs nestleder og finanspolitiske talsmann på Stortinget, Kjell Ingolf Ropstad, til NTB.

– Meningsløst
Virke handel så det som helt ubegripelig at regjeringen i forslaget til statsbudsjett for 2019 som ble lagt fram mandag, ikke gikk inn for å fjerne det omstridte avgiftsfritaket, og viste til at staten uten 350-kronersgrensen kan oppnå inntekter i milliardklassen og økt sysselsetting tilsvarende minst 2.000 arbeidsplasser.

Ropstad er krystallklar på at norske bedrifter og norske arbeidsplasser er de store taperne, og kaller 350-kronersgrensen totalt meningsløs.

– 350-kronersgrensen gjør import fra utlandet under 350 kroner avgiftsfri, mens varer kjøpt i norske butikker har moms fra første krone. Dette er en meningsløs avgiftslettelse til utenlandske bedrifter som betyr en kraftig konkurranseulempe for norske bedrifter og norske arbeidsplasser.

– I en tid med konkursras i varehandelen og større behov enn noen gang for arbeidsplasser for unge som varehandelen kan tilby, burde det være klart for alle at den bør bort så raskt som mulig, sier Ropstad.

– Uro innad i regjeringen
Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum konstaterer at det må være uro internt i regjeringen om saken, og håper nå på en snarlig død for det han mener er en urettferdig forskjellsbehandling mellom norske og utenlandske aktører.

– Det er bra at KrF er så tydelige på dette nå siden de jo har vært med på å innføre 350-kronersgrensen. Jeg håper nå at vi skal få til dette, og vi i Senterpartiet skal presse på det vi kan. Vårt mål er jo at det skal være en likeverdig behandling av utenlandske og norske aktører, sier Vedum.

– Det må jo være mange i regjeringspartiene som ser hvor ille dette faktisk er. Det står jo skrevet rett ut i forslaget til statsbudsjett at det er en forskjellsbehandling av norsk handelsnæring. Regjeringen har valgt å skrive det selv, men velger altså likevel å opprettholde det. Det er nok uro internt i regjeringen nå, sier Vedum.

Direkte sammenheng
SSB setter den klare overvekten av handel av varer under 350 kroner i klar sammenheng med at terskelverdien for avgiftsfritak og dermed registreringsplikt i 2015 ble hevet fra 200 kroner eksklusiv frakt til 350 kroner inklusiv frakt.

– Selv om det hefter stor usikkerhet ved tallene, kan det med rimelighet konstateres at husholdningenes direkte import har økt betraktelig de siste årene, og mest sannsynlig på grunn av det økte omfanget av import av varer under terskelverdiene for deklarasjon, skriver SSB.

Totalt brukte nordmenn 40 milliarder kroner på netthandel av varer og tjenester i utlandet i fjor, 25 milliarder mer enn i 2012.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får bruke energi på å finne ut av Naturvernforbundet sitt formål.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmålene du får. Er ikke det litt pinlig å representere Naturvernforbundet på en ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu er i det filosofiske hjørnet i dag. Du får ta deg ei misjonsferd, sville for sville,  og sjå kor ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrBurde ikke heller du alliere deg med Frank Sve (Frp)? I følge Hans-Peter Kaaresen blir jo Frank Sve (Frp) den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse