Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
09 oktober 2018 12:26
Del på Facebook
Antallet voldtektsanmeldelser har økt kraftig de siste årene. Det samme har saksbehandlingstiden. bare to av landets politidistrikter holder saksbehandlingsfristen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Antallet voldtektsanmeldelser har økt kraftig de siste årene. Det samme har saksbehandlingstiden. bare to av landets politidistrikter holder saksbehandlingsfristen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Antallet voldtektsanmeldelser har økt kraftig de siste årene. Det samme har saksbehandlingstiden, noe Politidirektoratet ikke er fornøyd med.

Voldtekt er et saksområde som politiet prioriterer, og fristen for å oppklare slike saker er satt til 130 dager. Tall fra Politidirektoratet viser en helt annen virkelighet.

Den gjennomsnittlige saksbehandlingstiden for voldtektssaker er nemlig nå 207 dager, en økning på 19 dager fra 2. tertial 2017.

– Vi er ikke tilfreds med denne utviklingen, og det blir sannsynligvis noe verre før det blir bedre. Vi har iverksatt tiltak som må få tid til å virke, sier leder for straffesaksseksjonen i Politidirektoratet, Harald Bøhler.

Økt åpenhet
Årsakene til den kraftige økningen i antallet anmeldelser er blant annet større åpenhet om slike forhold etter metoo-kampanjen og politiets oppfordringer til å anmelde. Å etterforske slike saker er gjerne vanskelig og tar dermed lang tid.

Ved utgangen av august i år hadde politiet mottatt 1.146 voldtektsanmeldelser. Det er en økning på 9,1 prosent sammenlignet med samme periode i 2017. De siste fem årene har antallet anmeldelser av voldtekt økt med hele 44,9 prosent.

Saksbehandlingstiden for voldtektssaker varierer mellom politidistriktene. Øst politidistrikt bruker lengst tid, hele 326 dager, mens Møre og Romsdal bruker 240 dager. Raskest går det i Trøndelag, der det tar 89 dager i gjennomsnitt, altså godt under politiets eget krav på 130 dager. Det er bare Trøndelag og Agder politidistrikt (128 dager) som holder politiets egne frister.

Advarte
I sommer gikk fagforeningene i politiet ut og advarte mot situasjonen. En kartlegging NRK foretok, viste at grove vold- og overgrepssaker ble liggende, politifolk sluttet og arbeidspresset var skyhøyt. Flere av politidistriktene knyttet da utfordringene de har, til den gjennomførte politireformen.

Politidirektoratet mener man ennå ikke har sett virkningene av reformen.

– Vi ser ikke gevinstene av reformen riktig ennå. Politidistriktene må gjøre tøffe prioriteringer hver eneste dag, og resultatforbedringene vi forventer, kommer saktere enn vi ideelt sett skulle ønske, sier Bøhler i en pressemelding.

Han understreker at politiet aktivt jobber med å forbedre resultatene, men at dette er en langsiktig plan og at tiltakene må få tid til å virke.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse