Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
14 august 2018 17:32
Del på Facebook
Statsminister Erna Solberg advarer mot betydelige kutt i velferdstilbudet hvis ikke flere kommer seg i ut i jobb. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg advarer mot betydelige kutt i velferdstilbudet hvis ikke flere kommer seg i ut i jobb. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regningen for skattekutt sendes til arbeidsfolk. Slik reagerer både Ap og LO på statsminister Erna Solbergs (H) trussel om å øke arbeidsuka til 43 timer.

Tirsdag advarte Solberg om at flere må i jobb – ellers må arbeidsuka økes kraftig for å opprettholde velferden.

– Alternativet er å kutte i velferdsordninger og offentlige budsjetter. Så lenge arbeid er kjernen i velferden og finansieringen i vårt samfunn, blir arbeidstid viktig i framtiden, sa Solberg på en pressekonferanse i Arendal.

– Frekt

Grenseløst frekt, mener LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Han er sjokkert over utspillet.

– Først gir de gaver til de aller, aller rikeste gjennom store skattekutt. Så forteller de vanlige folk at de må jobbe mer og få dårligere velferdsytelser. Det er så frekt at jeg nesten ikke trodde det var sant, sier LO-sjefen til ABC Nyheter.

Det samme mener Arild Grande, som leder Arbeiderpartiets arbeidslivsutvalg.

– Nå har regjeringen pøst ut 25 milliarder kroner til de rikeste i skattekutt. Så sier man at man nå skal sende hele denne regningen til norske arbeidsfolk, sier Grande til Fri Fagbevegelse.

Han mener regjeringen har sviktet i arbeidet med å få flere til å jobbe lenger og stå i jobb, og til å rydde opp i det norske arbeidslivet.

– Hadde regjeringen gjort jobben sin hadde det ikke vært noe problem å finansiere velferdsordningene våre, sier han.

Nei til sekstimersdagen

På pressekonferansen understreket Solberg at regjeringens viktigste jobb er å få flere i arbeid. Hvis ikke må normalarbeidstiden øke fra 37,5 timer til 43 timer i uka hvis sysselsettingsandelen holdes på dagens nivå, sa statsministeren.

Framtidsscenarioet er velkjent: En kraftig økning i antall eldre og pensjonister, lavere bidrag fra olje- og gassnæringen og svakere vekst i oljefondet vil sette velferdssamfunnet på betydelige prøvelser. Det borger derfor for kutt i velferden og offentlige tilbud, hvis vi ikke klarer å øke bidragene til økonomien fra arbeidslivet.

Selv om Solberg understreker at det ikke er regjeringens politikk å utvide normalarbeidsuka, advarer hun samtidig mot det motsatte. Sekstimersdagen er oppskriften på nedbygging av velferden, mener Solberg.

SV, MDG og Rødt har alle gått inn for sekstimersdagen, mens LO har vedtatt krav om innføring av ulike former for arbeidstidsforkortelser, blant annet sekstimersdag. Også Ap har begynt å snuse på sekstimersdagen som et seriøst politisk alternativ, om enn i begrenset omfang.

Fleksible ordninger

Solberg vil heller ha på plass tiltak for å inkludere flere grupper i arbeidslivet, som mer heltid blant kvinner, flere innvandrere i jobb og ordninger for å ta i bruk folks restarbeidsevne.

For den siste gruppen ønsker Solberg ordninger der det offentlige bistår bedrifter som gir jobb til folk som ikke kan arbeide 100 prosent.

– Vi har snakket om restarbeidsevne i 20 år. Næringslivet kan ikke gjøre dette alene. Vi må ha fleksible løsninger, hvor det offentlige bidrar, mener Solberg.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse