Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
21 juni 2018 20:56
Del på Facebook
Etter over 50 år er det fortsatt rundt 55 prosent av de forventede olje- og gassressursene på norsk sokkel som ikke er produsert. Nesten halvparten av oljeressursene er ennå ikke funnet. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Etter over 50 år er det fortsatt rundt 55 prosent av de forventede olje- og gassressursene på norsk sokkel som ikke er produsert. Nesten halvparten av oljeressursene er ennå ikke funnet. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter over 50 år er det fortsatt rundt 55 prosent av de forventede olje- og gassressursene på norsk sokkel som ikke er utvunnet. Halvparten er ikke funnet.

Oljedirektoratets «Ressursrapport Leting 2018» blir lagt fram i Stavanger torsdag. I rapporten slår direktoratet fast at det er mye olje og gass igjen på norsk sokkel, og at produksjonen etter mer enn 50 års virksomhet fortsatt kommer til å øke framover.

Men skal produksjonen opprettholdes på samme nivå etter midten av 2020-tallet, må det gjøres nye og større funn.

– I denne rapporten legger vi blant annet fram en oppdatert oversikt over uoppdagede petroleumsressurser på sokkelen. Den viser at etter mer enn 50 års virksomhet er rundt 55 prosent av forventede olje- og gassressurser ennå ikke produsert. Av disse er litt under halvparten ikke engang funnet, sier letedirektør Torgeir Stordal.

40 Johan Castberg-felt
Anslagene til direktoratet viser at det ennå finnes uoppdagede ressurser på 4.000 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter – tilsvarende rundt 40 Johan Castberg-felt. Direktoratet mener at rundt to tredeler av de uoppdagede ressursene befinner seg i Barentshavet, mens resten er fordelt på Nordsjøen og Norskehavet.

Oljedirektoratet konkluderer med at det er lønnsomt å lete i alle havområdene på norsk sokkel. Beregningene viser at letevirksomheten er lønnsom i alle havområder, og at den har tilført samfunnet betydelige verdier.

1.000 letekroner som investeres i Nordsjøen, gir nærmere 3.000 kroner tilbake. Leteaktiviteten i Barentshavet gir 2.100 kroner og i Norskehavet 1.300 kroner per investerte 1.000 kroner, har direktoratet regnet ut.

Stordal understreker at det er viktig at selskapene fortsetter å lete aktivt i både kjente og mindre kjente områder, og at et mangfold av aktører bidrar til dette.

I rapporten peker direktoratet på at for å få utnyttet ressursene må økt kunnskap, bedre data, ny teknologi og nye arbeidsmetoder anvendes. Denne kombinasjonen vil i sum føre til at nye funn også vil være lønnsomme.

– Knuser «fantasiforestillinger»
Hos Norsk olje og gass – interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen for oljeselskaper og leverandører på norsk sokkel – står jubelen i taket etter at ressursrapporten ble lagt fram.

– Oljedirektoratets eksperter slår fast det vi har sagt hele tiden, at leting etter olje og gass er sterkt lønnsomt, sier Tommy Hansen, direktør for kommunikasjon og næringspolitikk i Norsk olje og gass.

Han mener at rapporten tilbakeviser påstandene fra oljemotstandere om at olje- og gassvirksomhet ikke er lønnsomt.

– Oljedirektoratets utregninger viser at oljemotstandernes påstander om manglende lønnsomhet i letevirksomhet er rene fantasifortellinger. Alle deler av olje- og gassnæringen er sterkt lønnsomt for Norge, understreker Hansen.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Hans-Peter Kaaresen 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 22 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse