Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
18 juni 2018 11:28
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ikke siden 1992 har bøndene opplevd så dårlige vilkår for avlingene sine, og verst er det på Østlandet. De siste dagenes regn har bidratt noe, men ikke nok.

Landbruksdirektoratet tror mange bønder vil sitte igjen med dårlige avlinger etter de lange periodene uten betydelig regn.

I Norges største jordbrukskommune har det kommet 35 millimeter regn siden den første slåtten, og dermed ser situasjonen litt lysere ut enn bare for noen få dager siden.

– Vi er kjempeglade, både jeg og andre bønder her i Ringsaker. Regnet er kjærkomment, sier Helmer Amb, som leder Ringsaker Bondelag, til NRK.

Fortsatt tørt
Men det ser tørt ut på værvarselet for de neste ti dagene, og Amb skulle gjerne hatt enda mer regn for at det ikke skal bli fôrkrise.

– Slik det ser ut nå, kan vi forvente erstatningssøknader fra rundt 3.000 bønder på landsbasis. Men jeg må understreke at det er stor usikkerhet i antallet, sier Gunn Eide, seksjonssjef for landbruk- og naturskadeerstatning i Landbruksdirektoratet.

Vestfold, Østfold og Akershus ser ut til å være hardest rammet.

– På landsbasis anslår vi å betale ut 200 millioner kroner for avlingssvikt. For å sammenligne ligger gjennomsnittet mellom 35 og 40 millioner kroner i året, sier han.

Dokumenter skadene
Leder i Østfold Bondelag, Svend Arild Uvaag, ber bøndene dokumentere skadene, notere ned hva som høstes, og ta bilder av skadene. Landbruket har en erstatningsordning for avlingsskade som gir rett til å få dekket inntil 70 prosent av normalavlingen.

– Det er nesten litt sterkt å se hvor dårlige avlingene er. Noen snakker om avlinger nede på 50–100 kilo der det er rundt 500 kilo for en gjennomsnittsavling, sier han.

De siste ti årene har erstatningsutbetalingene variert fra 6,4 millioner kroner i 2016 til 90 millioner kroner i 2011. Foreløpige tall for skadeerstatninger i fjor er 63 millioner kroner.

Frykter store tap
Tørken er bakgrunnen for at Landbruksdirektoratet allerede har samlet inn opplysninger for i år.

– Avlingssvikterstatning gis til tap som er større enn 30 prosent av gjennomsnittsavlingene de siste fem årene. Det er store variasjoner fra år til år, men det er ikke så ofte at det er så store tap i kornproduksjonen som vi ser ut til å få i år, sier Eide til Nationen.

– Det vi ser nå er store arealer med avlingssvikt som igjen gjør at omfanget av erstatningssakene blir større, sier Eide.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 30 minutter siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får bruke energi på å finne ut av Naturvernforbundet sitt formål.
Terje Sundsbø 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmålene du får. Er ikke det litt pinlig å representere Naturvernforbundet på en ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu er i det filosofiske hjørnet i dag. Du får ta deg ei misjonsferd, sville for sville,  og sjå kor ...
Terje Sundsbø 23 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrBurde ikke heller du alliere deg med Frank Sve (Frp)? I følge Hans-Peter Kaaresen blir jo Frank Sve (Frp) den ...
Terje Sundsbø 23 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrJernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de behandles likt?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse