Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Per Helge Pedersen
Artikkel
11 juni 2018 19:03
Del på Facebook
Illustrasjon: Helse Møre og Romsdal
Illustrasjon: Helse Møre og Romsdal
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Så kom meldingen jeg ventet på. Anbudene på det nye sykehuset på Hjelset ligger langt over det som de offentlige utbyggerne hadde beregnet som byggekostnad. Det grunnlaget politikerne bygde sine vedtak på synes å være klart underpriset i forhold til det kostnadsbilde vi ser i dagens Norge. Spørsmålet er også om alle kostnader virkelig er langt frem for politikerne.

Andre stoppordre på kort tid

Per Helge Pedersen, fast spaltistPer Helge Pedersen, fast spaltistDette er det andre store byggeprosjektet i Møre og Romsdal som er stoppet på grunn av at anbudene viser langt høyere byggekostnader enn hva byggherrene hadde tenkt seg da planene ble lagt frem for politikerne. Nylig var det anleggsprosjektet Nordøyvegen som kostet langt mer enn beregnet. Denne gang gjelder det fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal som etter en merkelig prosess ble vedtatt lagt til Hjelset i Molde. Egentlig er dette en råtten prosess.

Holdes entreprenørene for narr?

Det at det er så stor forskjell på de anbudsprisene entreprenørene kommer med og de prisanslag som politikerne gjør sine vedtak ut fra, viser at det er noe alvorlig galt i beslutningsgrunnlaget. Noen har ikke gjort leksa si på offentlig side. Mange kostnader synes også å bli glemt før byggestart blir bestemt.

Kanskje det er på tide at både politikere og de byråkratene de omgir seg med tar inn over seg hva som er det virkelige kostnadsbildet for å bygge i Norge. Det er kommet en hel rekke offentlige forordninger og krav som har gjort at byggeprosjekt er blitt dyrere. Økningen i oljeprisen og andre priser har også gjort sitt til mange innsatsvarer er blitt dyrere.

Dyrt å regne anbud

Det å regne anbud er dyrt for entreprenørene. Noen begynner å føle at de holdes for narr. Det kan også medføre at interessen for å delta i nye anbudskonkurranser kan bli mindre. Det å tro at det skal bli billigere om ett år er som om å tro på julenissen.

En annen sak er jo at helseforetaket allerede har rigget opp en byggherreorganisasjon. Jeg har liten tror på at noen der blir permittert eller sagt opp. Det betyr at det kommer ytterlige kostnader for helseforetaket, som allerede blør så det holder rent økonomisk.

Tidene har endret seg

Politikerne synes ikke helt å ha forstått at tidene har skiftet i Norge. Oljeprisen er ikke lenger i himmelen – og vi har i tillegg fått mange andre utfordringer som vi må ta stilling til. Men at ikke «ekspertveldet» som omgir politikerne på alle bauger og kanter har forstått det, er en annen sak. Stadig vekk hører vi statsministeren og finansministeren snakke om måtehold. Det ordet synes ikke å ha gjennomslagskraft verken i det politiske eller byråkratiske Norge. At vi samtidig har politikere som veldig ofte hører mer på ekspertene enn folket, er jo slett ikke bra for demokratiet. Det er ikke arroganse som bygger landet.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse