Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Per Helge Pedersen
Artikkel
28 april 2018 16:36
Del på Facebook
– Noen mener at vi flere steder har bygg som er dårligere enn dem man i sin tid fant i gamle Murmansk, skriver Per Helge. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
– Noen mener at vi flere steder har bygg som er dårligere enn dem man i sin tid fant i gamle Murmansk, skriver Per Helge. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har lest om alle bygningene som står til nedfalls rundt havnebassenget i Kristiansund. Nå tar TK saken opp nok en gang (og det er prisverdig), men etter det jeg har sett har lite skjedd i løpet av de snart 20 årene som er gått siden denne saken for første gang ble aktualisert.

Per Helge Pedersen, fast spaltistPer Helge Pedersen, fast spaltistNoen mener at vi flere steder har bygg som er dårligere enn dem man i sin tid fant i gamle Murmansk. De falleferdige byggene som ligger langs innseilingen til den flotte Kristiansund havn, er rett en skam for byen.

Langveien Ungdomsskole – en tragedie

Nå er det ikke bare langs havna vi har kondemnable bygg. Midt i byen ligger Langveien Ungdomsskole. I min tid var dette Kristiansund offentligere Høiere almennskole – senere gymnas. Mange av byggene som skjemmer omgivelsene er i privat eie, men det er også offentlige bygg som ungdomsskolen.

Det er mange årsaker til at situasjonen er blitt som den er blitt. For flere av de gamle bryggene er det lansert ulike planer. Men de antikvariske myndighetene har gang på gang vendt tommelen ned.

Se til Thonhotellet på Innlandet

Skal slike gamle bygg reddes må de reddes gjennom bruk. Og da må byggene selvsagt tilpasses de krav som i dag gjelder.

Vi har flere gode eksempler på at det nytter. Ta Thon-hotellet på Innlandet som på en utmerket måte har omskapt den gamle J.C. Gundersen-brygga til et flott hotellbygg fylt med sjarm og atmosfære. Ja, vi har flere gode eksempler på at det nytter å transformere gamle bygg til ny bruk.

Livsfarlige bygg

Mange av de gamle byggene er selvsagt livsfarlige i tillegg til at de skjemmer for omgivelsene sine. Jeg vet ikke om det er ryddet opp i det, men for noen år siden ble det etterlyst hva man skulle gjøre med all ammoniakken som lå lagret i de gamle Astrabryggene. Det var i sin tid et stort fryseri i tilknytning til dette anlegget. Men selvsagt er byggene livsfarlige på mange måter. Noen kan falle sammen før man vet ordet av det. Starter det en brann kan det oppstå farlige situasjoner i mange nabolag.

Kommunen har virkemidler 

Kommunen og offentlige myndigheter har selvsagt virkemidler som kan settes inn for å fjerne problemene. Jeg skjønner at eierne kvier seg i lengden før de tar grep for å rive kondemnable bygg. Mange har planer om å rive for å bygge nytt, men da vil man gjerne vente med å rive så lenge som mulig for å spre kostnader. Dette knyttes også opp mot risiko for nye prosjekter. Mange skylder på at tidene er blitt så dårlige at det ikke nytter å satse på noe nytt. Men ansvaret kan ingen løpe fra. Så lenge byggene står må de holdes ved like.

Jeg vet at det er til dels mye planlegging som skal til for å både fjerne og bygge nytt. Spørsmålet mitt er om kommunen har gjort nok i denne forbindelse.

Jeg fatter ikke at dagens politiske ledelse ikke tar grep for å rydde opp både i egne prosjekter (Langveien ungdomsskole) og i de mange privateide katastrofebyggene rundt havnebassenget. 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får bruke energi på å finne ut av Naturvernforbundet sitt formål.
Terje Sundsbø 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmålene du får. Er ikke det litt pinlig å representere Naturvernforbundet på en ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu er i det filosofiske hjørnet i dag. Du får ta deg ei misjonsferd, sville for sville,  og sjå kor ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrBurde ikke heller du alliere deg med Frank Sve (Frp)? I følge Hans-Peter Kaaresen blir jo Frank Sve (Frp) den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse